Kultura

Sedam filmova koji vraćaju nadu u NOVI POČETAK (VIDEO)

Gubitak voljene osobe česta je tema filmskih ostvarenja, a mnogi filmaši vjerno su na velikim ekranima prikazali proces tugovanja za najmilijima i dočarali emocije koje smo svi iskusili.

Sedam filmova koji vraćaju nadu u NOVI POČETAK (VIDEO)
Foto: FMAFBL/RAS Srbija

U nastavku pogledajte koji su to filmovi koji vraćaju nadu u novi početak nakon velike tuge.

Do neba (Up)

Prvi na listi nije igrani film nego animirani. Glavni lik ovog popularnog crtanog filma nastalog u saradnji Diznija i Piksara je prodavač balona Karl Fredriksen. Nakon života prepunog divnih trenutaka, Karl ostaje bez svoje voljene Eli i postaje usamljen i ogorčen.

U želji da ispuni njihovu veliku zajedničku želju, odluči sve svoje balone da zaveže za njihovu kućicu i odleti u tropski raj koji su žarko željeli da posjete. Društvo mu pravi neočekivani saputnik, optimistični dječak Rasel, uz pomoć kojeg Karl na kraju shvata da u svom životu i dalje ima mnogo toga čemu može da se raduje.

Jako glasno i nevjerovatno blizu

Dječak Oskar (Tomas Horn) izgubio je svog oca (Tom Henks) u terorističkom napadu na Njujork 11. septembra 2001. Teško se nosi sa smrću oca, a utjehu ne pronalazi ni u majci (Sandra Bulok) koja i sama nosi teret velike tuge.

Oskar je ubijeđen da mu je otac negdje u Njujorku ostavio svoju posljednju poruku. Kada u njegovom ormaru pronađe misteriozan ključ, uputi se u veliku potragu koja mu na kraju pomogne da prihvati težak gubitak i pronađe novi smisao.

Čelične magnolije

M'Lin (Seli Fild) se priprema za vjenčanje svoje kćerke Šelbi (Džulija Roberts) u salonu prijateljice Truvi Džons (Doli Parton). Šelbi, koja boluje od dijabetesa, pada u hipoglikemijski šok tokom priprema, ali brzo se oporavi. M'Lin otkriva kako je doktor Šelbi rekao da ne bi smjela da rađa djecu i upravo je to noć prije vjenčanja uzrokovalo svađu između mladenaca.

Šelbi je željela da odustane od braka kako ne bi svom vjereniku uskratila mogućnost da ima djecu, ali svadba se ipak održala. Kako vrijeme prolazi, ova mala i složna grupa žena zajedno prolazi kroz velike životne radosti i tragedije.

Dok budan sanjam

Kada Kris Nilsen (Robin Vilijams) pogine u automobilskoj nesreći, njegov duhovni vodič Albert (Kuba Guding Džunior) vodi ga kroz zagrobni život. U tom novom i predivnom svijetu, Kris može biti šta god poželi, ali sve to njemu ne vrijedi ništa kada sazna da je njegova supruga Eni (Anabela Skiora) počinila samoubistvo i zato završila u paklu.

Kris ignoriše Albertova upozorenja i odluči da uradi sve što je u njegovoj moći kako bi spasao Eni. Ubrzo shvata da će to biti mnogo teže nego što je mislio.

P.S. Volim te

Amerikanka Holi Kenedi (Hilari Svonk) ostaje bez ljubavi svog života kada njen suprug Džeri (Džerard Batler) premine od posljedica bolesti. Znajući da će to slomiti Holi, Džeri je prije svoje smrti napravio plan uz pomoć kojeg će joj olakšati tugu i ohrabriti je da krene naprijed.

Na svoj 30. rođendan Holi dobija prvo od Džerijevih 10 pisama koja će joj promijeniti život.

Zečja rupa

Teška drama reditelja Džona Kamerona Mičela bavi se jednom od najtežih životnih situacija, gubitkom djeteta, i nimalo je ne uljepšava. Osam mjeseci nakon tragične smrti njihovog 4-godišnjeg sina Denija, Beka (Nikol Kidman) i Haui (Aron Ekhart) pokušavaju da krenu dalje sa svojim životom.

Svako od njih tuguje na svoj način i to uzrokuje probleme u njihovom odnosu. Dok Beka želi da proda kuću i pokloni sve Denijeve stvari, Haui želi da zadrži sve što ga podsjeća na sina.

Nasljednici

Met King (Džordž Kluni) živi na Havajima sa svojom porodicom. Svijet mu se sruši kada njegova supruga ostane u komi nakon teške nesreće. Gdje god se okrene, prestrašenog i ljutog Meta dočeka novi problem, uključujući i rođake koji ga teraju da rasproda porodičnu zemlju. Istovremeno, Met pokušava da bude dobar otac svojim kćerkicama, koje se takođe teško nose s majčinom nesrećom.

(Dnevna doza lepog)