Društvo

SEDMIČNO UMRE JEDNA ŽENA Karcinom grlića materice POTREBNO OTKRITI NA VRIJEME

Od karcinoma grlića materice u Srpskoj, u prosjeku, svake godine oboli oko 200 žena, dok bitku sa ovim malignomom godišnje izgubu oko 50 njih.

SEDMIČNO UMRE JEDNA ŽENA Karcinom grlića materice POTREBNO OTKRITI NA VRIJEME
FOTO: SHUTTERSTOCK

U Srpskoj, dakle, svake sedmice, u prosjeku, od ove maligne bolesti umre jedna žena.

Iako se sa ovom zloćudnom bolešću najčešće se suočavaju žene u šestoj deceniji života, ona pogađa i daleko mlađe pacijentkinje, u, na primjer, trećoj deceniji života, kao i one koje imaju više od 90 godina.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da rizici za razvoj raka grlića materice predstavljaju nezaštićeni seksualni odnosi, sa mogućnostima razvoja infekcija, postojanje drugih oboljenja koje smanjuju imunološku otpornost organizma, pozitivna porodična anamneza i patološke promjene na drugim genitalnim organima.

Jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija koja se dovodi u vezi sa nastankom raka grlića materice je infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Rak grlića materice, odnosno, cervikalni karcinom,  razvija se postepeno, iz patoloških promjena na nivou ćelija, koje nazivamo prekanceroznim lezijama a koje unutar tkiva formiraju cervikalnu intraepitelnu neoplaziju (CIN). Ukoliko se ne tretiraju, prekancerozne promjene mogu dovesti do nastanka i razvoja raka – upozorava specijalista socijalne medicine u IJZ RS Slađana Šiljak.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Podsjeća da su Strategijom za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u RS od 2019. do 2029, definisane mjere ranog otkrivanja raka grlića materice putem organizovanih skrining programa i sprovođenje kontinuiranog zdravstvenog vaspitanja žena o faktorima rizika i načinima prevencije.

Pročitajte još

Preventivni pregledi grlića materice su PAPA test i kolposkopija, a poželjno je godišnje uraditi barem jedan od ova dva pregleda.

Ako nalaz ukazuje na promjenu, onda treba uraditi definitivnu dijagnostiku LETZ ili biopsiju, koji su 98 do 100 odsto pouzdani.

Povodom obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice, iz Bolnice za ginekologiju i porodilište “Jelena” iz Banjaluke nedavno su saopštili da rak grlića materice ima dobru osobinu da može da bude prisutan u predstadijumu i do 15 godina kada se može otkriti i izliječiti u potpunosti sa malim operativnim zahvatom.

–  Međutim, kada rak pređe u invaziju, liječenje je jako komplikovano, sa najčešće tragičnim završetkom. Kada je riječ o oboljevanju od raka grlića materice, BiH se nalazi na drugom mjestu, poslije Letonije, a slijede Estonija, Moldavija, Srbija – saopštili su iz ove bolnice.