Politika

Šehić o opozivu u Bijeljini "GIK je trebala da slijedi CIK"

Bilo bi logično bi da je Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljine slijedila primjer prošlogodišnjih opštih izbora u BiH i biračke kabine postavila da budu okrenute prema posmatračima.

Vehid Šehić
FOTO: O KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovo za Srpskainfo kaže predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ Vehid Šehić, komentarišući tek završeno glasanje građana Bijeljine o opozivu gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Šehić ističe da Koalicija „Pod lupom“ nije imala svoje posmatrače u Bijeljini, pa tako ne može da ocijeni u kolikoj mjeri je glasanje bilo regularno i da li je bilo većih nepravilnosti.

– Ovaj opoziv nije organizovan po pravilima Centralne izborne komisije BiH, već po Izbornom zakonu Republike Srpske i sa time CIK nema nikakve veze. Tek u slučaju da gradonačelnik bude opozvan, a što bi značilo i raspisivanje novih izbora, mi se tu možemo pojaviti kao posmatrači – objašnjava Šehić izostanak posmatrača iz te organizacije.

Na naše pitanje da, ipak, da svoju ocjenu pritužbi koje je još juče iznio SDS, tvrdeći da je odluka GIK da birači u kabinama ne budu vidljivi posmatračima predstavljala „pripremu za veliku krađu“, Šehić odgovara da bi, po njegovom mišljenju, bilo logično da je Gradska izborna komisija u Bijeljini slijedila pravila koja su postojala prilikom prošlogodišnjih opštih izbora.

Ljubiša Petrović
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Logika govori da ako je to uvedeno u Izborni zakon provedbenim aktima, da bi tako trebalo da bude i na biračkim mjestima za opoziv u  Bijeljini. Ne vidim razlog da bude drugačije. Međutim, kao što sam već rekao, CIK sa organizacijom ovog opoziva nije imao ništa niti je to adresa na koju se mogu slati žalbe. Oni koji budu nezadovoljni određenim stvarima ili tvrde da je bilo neregularnosti mogu se žaliti Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Oni su, koliko se sećam, nadležni za eventualne žalbe o tom pitanju – ističe Šehić.

Pročitajte još

Inače, problem sa postavljanje glasačkih kabina danas se pojavio na biračkom mjestu u Centru za kulturu, gdje je predsjednik tamošnejg biračkog odbora samoinicijativno okrenuo kabine tako da birači budu vidljivi posmatračima.

Zbog toga je intervenisala predsjednica Komisije za sprovođenje referenduma o opozivu gradonačelnika, Dijana Savić Božić, koja je tražila da se kabine okrenu na suprotnu stranu.

Iz SDS, takođe, stigla je pritužba na djelovanje potpredsjednika Skupštine grada Bijeljina, Mustafe Gradaščevića, koji je, kako su tvrdili, više puta izvodio birače na glasanje zbog čega je, na kraju, uz asistenciju policije odstranjem sa biračkog mjesta u Janji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije