Svijet

Sentinel: Nova operacija protiv prevara u vezi sa fondom za oporavak

Agencije EU pokrenuće jednogodišnju operaciju sa ciljem sprovođenja mjera zbog prevara u vezi sa fondom za oporavak bloka od pandemije kovid 19 u vrijednosti od nekoliko milijardi evra, saopštila je evropska policijska agencija Evropol.

Sentinel: Nova operacija protiv prevara u vezi sa fondom za oporavak
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Operacija pod nazivom “Sentinel” koordinisaće borbu protiv pronevjere, utaje poreza, prevare, korupcije, zloupotrebe i pranja novca, a pojačaće i razmjenu informacija i obavještajnih podataka.

U operaciji učestvuju Kancelarija javnog tužioca EU, evropska agencija za pravosudnu saradnju “Evrodžast”, Evropska kancelarija za borbu protiv prevara i 19 država članica bloka.

Nova operacija dolazi u vrijeme kada zemlje članice EU otključavaju sredstva za projekte čija je namjena da dovedu Evropu na čvršće ekonomsko tlo, dok se u isto vrijeme ekonomija čini više ekološkom i digitalno naprednijom, piše AP.

Evropol je u više navrata upozorio na organizovane kriminalne bande koje žele da se obogate tokom pandemije, od prodavanja lažnih kovid testova do hakovanja računara onih koji rade od kuće.

Prihvati notifikacije