Politika

Šeranić sa sindikatima: Plate u javnoj upravi veće za tri i pet odsto

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić sa saradnicima, razglvao je danas sa predstavnicima sindikata u upravi gdje ih je informisao o novim modelima za povećanje plata zaposlenih, između ostalog i o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u sistemu javnih službi.

Šeranić sa sindikatima: Plate u javnoj upravi veće za tri i pet odsto
FOTO: MIN ZDRAVLJA

Kako se navodi u saopštenju, Šeranić je razgovarao sa Brankom Zelenovićem, predsjednikom Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, kao i Božom Marićem, predsjednikom Sindikata uprave Republike Srpske, sa saradnicima.

Pročitajte još

Bilo je riječi o novim modelima povećanja plata zaposlenih u javnim ustanovama i fondovima čiji je osnivač Republika Srpska, kroz umanjenje poreske osnovice i ukidanje dijela parafiskalnih nameta, što će biti usmjereno na povećanje plata zaposlenih u ovim sektorima.

Radnicima koji primaju plate do 1.000 КM one će se uvećati za pet odsto, dok će onima sa primanjima iznad ovog iznosa to povećanje iznositi tri odsto.

Ministar Šeranić je naglasio važnost povećanja plata radnika u Fondu zdravstvenog osiguranja, Fondu za dječiju zaštitu, kao i ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srpska, a koje su izuzetno važne za zbrinjavanje starijih lica i lica sa invaliditetom.

On je naglasio požrtvovanost stručnih radnika iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite posebno u otežanim uslovima pandemije virusa korona, naglasivši potrebu međusobne podrške i saradnje u cilju stalnog unapređenja usluga koje pružaju građanima.

Prihvati notifikacije