Politika

Šeranić u obilasku Doma zdravlja Banjaluka: Cilj je prevencija bolesti i modernizovanje bolnica

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Banjaluci da će fokus rada resornog ministarstva i zdravstvenih ustanova u Srpskoj biti na prevenciji bolesti, te da se kontinuirano radi na opremanju i modernizovanju domova zdravlja i bolnica.

Šeranić u obilasku Doma zdravlja Banjaluka: Cilj je prevencija bolesti i modernizovanje bolnica
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Nakon obilaska Doma zdravlja Banjaluka, Šeranić je istakao da je ova zdravstvena ustanova u potpunosti modernizovana sa aspekta ultrazvučno-radiološke, ali i biohemijske, laboratorijske dijagnostike.

– Kroz dobru organizaciju sistema porodične medicine i kroz prvi osnovani centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, Dom zdravlja Banjaluka je dobio u potpunosti kapacitete za obavljanje promotivno – preventivnih pregleda – rekao je Šeranić novinarima.

On je podsjetio da je u svrhu prevencije u Srpskoj počela i vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Domu zdravlja Banjaluka Vedrana Antonić Kovljenović kaže da je Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti multidisciplinaran, a objedinio je rad svih službi s ciljem poboljšanja zdravlja, prevencije bolesti, vaspitno-zdravstvenog rada sa pacijentima.

Ona je dodala da se preventivni pregledi obavljaju na rendgenu, da rade mamografske i ultrazvučne preglede, kao i laboratorijske preglede, te da rade na određivanju faktora rizika na koje značajno mogu uticati.

Pročitajte još

Načelnik Centra Mladen Šukalo kaže da preventivno djelovanje treba intenzivirati s obzirom na to da su rezultati projekta koji se odnosio na rano otkrivanje hroničnih masovnih nezaraznih bolesti veoma zabrinjavajući.

– Treba da djelujemo još intenzivnije da umanjimo obolijevanje, smanjimo smrtnost, troškove liječenja i poboljšamo kvalitet života – poručio je Šukalo.

Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za BiH Ervin Koroman istakao je da u ovoj zemlji dominiraju nezarazne bolesti, poput karcinoma, bolesti srca ili dijabetesa.

– Preventivne preglede moramo pružiti stanovnicima koji su osjetljiviji na te bolesti i zadovoljstvo je vidjeti dobro opremljen Dom zdravlja – rekao je Koroman.

Šeranić i Koroman su banjalučki Dom zdravlja i Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti posjetili povodom Svjetskog dana zdravlja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije