Magazin

Šest tipova toksičnih majki: Od vječito depresivnih do vječito razuzdanih

S obzirom na to da majke, jednako kao i očevi, imaju svoje slabe i jake strane. Neke od njih mogu biti posebno toksične za njihovu djecu.

Šest tipova toksičnih majki: Od vječito depresivnih do vječito razuzdanih
FOTO: EMBERS & ASH/YOUTUBE/SCREENSHOT

Psiholog Ana de Simon je u teksu objavljenom na portalu “Psicoadvisor” definisala šest tipova toksičnih majki.

Majka sklona emocionalnim ucjenama

Ovaj tip majke, kako objašnjava psihologinja, odriče se gotovo svega za svoju decu, ali zauzvrat traži kontinuiranu pažnju, koristeći pritom emocionalne ucene da se dijete oseća krivim. To može dovesti do diskreditacije drugog roditelja, uzrokujući da ga deca mrze ili da mu zamjeraju. Kako djeca odrastaju, prepliće im se ljutnja i osećaj krivice.

Kćerke su sklone da postanu žrtve svoje majke idealizirajući je ili bježeći od nje kako ne bi rizikovale da postanu iste. S druge strane, sinovi imaju problem da naslijede isti obrazac ponašanja u odrasloj dobi.

Negativna majka

Negativna majka je osoba koja uvek razmišlja o lošim stvarima, sklona je neprestanom žaljenju i zbog najmanjih sitnica, kritična je i osuđujuća prema vlastitoj deci, objašnjava De Simon. Ovaj tip majke nikada ne daje komplimente, već decu neretko pokušava da obeshrabri. Ovakav stav izaziva u njima dubok osećaj neadekvatnosti i jaku nesigurnost koja ostaje u njima sve do odrasle dobi.

Majka žrtva

Ovaj tip majke često se žali na vlastiti život i, iako striktno ne kritikuje svoju djecu, neprestano traži njihovu podršku, uskraćujući im pritom osjećaj zaštite koji im je i te kako potreban. Djeca su tako prisiljena da se ponašaju kao roditelji sopstvenoj majci, što snažno utiče na formiranje njihove ličnosti. Takva djeca u odrasloj dobi mogu postati izrazito razdražena, ali i dalje nesigurna i puna krivice koju nose u sebi.

Narcisoidna majka

Narcisoidna majka ponosi se svojom djecom i puna je očekivanja od njih jer ih doživljava kao ”produžetak same sebe”. Psihologinja objašnjava kako majka sklona ovakvom ponašanju od dece očekuje da budu tačno onakva kakvima ih ona zamišlja, onemogućujući im pritom slobodu izbora. Kod dece se razvija snažna narcistička rana jer ubrzo shvataju da je majčinska ljubav uslovljena. Kod tipične narcisoidne porodične dinamike majka svakoga stavlja na njegovo mesto, učeći djecu da moraju da zasluže njenu pažnju.

Histrionska majka

Histrionska majka voli da privlači pažnju na sebe, trudi se svim silama da izgleda mlađe, a često se upušta u ekscesna ponašanja koja prvenstveno sramote njenu decu. Ovaj tip majke psiholozi opisuju kao nesigurnu osobu koja ne želi da odraste i boji se da zauzme položaj majke, već uvijek nastoji da ostane djevojka.

Depresivna majka

Psihološkinja De Simon objašnjava kako depresivna majka ima slične karakteristike kao i majka žrtva, ali pritom ima tendenciju da ne pruži odgovarajuću zaštitu svojoj deci koja se zbog toga osećaju napušteno, beskorisno i nedovoljno važno. Tokom odrastanja djeca depresivne majke mogu postati apatična i bez strasti, ali i prerano zrela ili, naprotiv, zavisna od majke i duboko emocionalno nezrela, prenosi b92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije