Svijet

ŠIF TRAŽI OPOZIV "Ostavka Trampa ako se dokaže skandal sa Zelenskim"

Ako istraga pokaže da je američki predsjednik Donald Tramp pritiskao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži bivšeg američkog potpredsjednika Joa Bajdena, tada bi Trampov opoziv bio jedina opcija, rekao je predsjednik Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa Adam Šif.

ŠIF TRAŽI OPOZIV "Ostavka Trampa ako se dokaže skandal sa Zelenskim"
Foto: Carolyn Kaster/Tanjug

Ako predsjednik stopira vojnu pomoć dok istovremeno pokušava da zastraši stranog vođu da učini nešto zabranjeno kako bi napakostio protivniku tokom predsjedničke kampanje, tada bi to bio jedini odgovarajući lijek za zlo koje takvo ponašanje predstavlja – rekao je Šif.

Ovaj demokrata ranije nije pozivao na Trampov opoziv, ali izjava za CNN pokazuje da je promijenio mišljenje.

Šif je 25. juna izjavio da je jedini način da Tramp napusti predsjedičku funkciju da bude poražen na sljedećim izborima.

Druge demokrate, uključujući kandidatkinju za predsjednika Elizabet Voren, pozvali su vođstvo Demokratske stranke da odmah zatraže Trumpov opoziv.

Ove nedjelje je otkriveno kako je “zviždač” u američkoj obavještajnoj službi 12. avgusta poslao službenu prijavu glavnom inspektoru u kojoj je u središtu Trampov telefonski razgovor sa novim ukrajinskim predsjednokom Volodimirom Zelenskim.

“Zviždač” je ocijenio kao zabrinjavajuće “obećanje” koje je republikanski milijarder dao stranom lideru.

Donald Tramp je odbacio te optužbe, dodajući da je riječ o još jednom politički motivisanom napadu.

Brojni američki mediji, kako se navodi, optužuju Bijelu kuću za pritisak na Ukrajinu kako bi istražila Bajdenovig sina Hantera, koji je radio za jednu ukrajinsku gasnu kompaniju od 2014. kada je njegov otac bio potpredsjednik Baraka Obame.

Scroll Up