Banjaluka

“Sigurnost djece na kupalištima” Podijeljene brošure banjalučkim đacima

Učenicima četvrtih razreda osnovnih škola na teritoriji Banjaluke podijeljene su brošure edukativnog sadržaja koji se odnose na pravila ponašanja na kupalištima.

“Sigurnost djece na kupalištima” Podijeljene brošure banjalučkim đacima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tim je ujedno završena prva faza projekta “Sigurnost djece na kupalištima širom Republike Srpske”, koju provodi Ronilački klub „Buk“.

– Pored dijeljenja brošura, obavili smo i postavljanje plakata na ulazima škola, tako da su i učenici ostalih razreda imali priliku da se upoznaju sa njihovim sadržajem – kazao je koordinator za rad spasilačke službe Miroslav Mišković.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da je sunčano vrijeme, a samim tim i sezona kupanja, druga faza, koja podrazumijeva dijeljenje brošura i postavljanje plakata na banjalučkim kupalištima, uslijediće uskoro.

Pročitajte još

– Drugu fazu ćemo realizovati na bazenima „Fortuna“, “ Akvana“, na jezeru Manjača, kao i na Gradskom olimpijskom bazenu. To će se provoditi na način da će naši spasioci stajati na ulazima i dijeliti brošure edukativnog karaktera na kojima će djeca moći pronaći pravila ponašanja na kupalištima – kazao je Mišković.

On je istakao da je, kada je u pitanju prošla godina, iza ove službe ostalo oko 200 uspješnih intervencija na banjalučkim kupalištima.

– S obzirom da ovaj projekat živi već nekoliko godina, zadovoljni smo rezultatom koji smo postigli. Djeca su prilično dobro upoznata s pravilima ponašanja na plažama, evidentan je smanjen broj nesreća djece školskog uzrasta, koja su i najrizičnija grupa. Glavni cilj nam je da ovaj projekat nastavi živjeti – zaključio je Mišković.

Opasnost

Prema podacima Svjetske zdravstene organizacije, utapanje je drugi po redu uzrok smrti djece do 15. godine u cijelom svijetu, odmah poslije saobraćajnih nesreća.

Prihvati notifikacije