Magazin

Simptomi alergije na alkohol: Znakovi na koje trebate paziti kada pijete

Od curenja nosa do povraćanja, simptomi alergije na alkohol mogu varirati, a ako niste svjesni stanja, možda nećete ni znati da ga imate.

pivo
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Zapravo, iako je piće s prijateljima uobičajeno za većinu ljudi, naprotiv, to može biti otrovna navika za druge.

Razlog?

Pokazalo se da ne podnosimo svi jednako alkohol.

Njuvsvik je razgovarao s liječnikom kako bi saznao što zapravo znači biti alergičan na alkohol i na koje simptome treba pripaziti.

Dr. Adam Ričmond, regionalni medicinski direktor Rikoveri Viladž, rekao je za Njuvsvik da postoji uobičajena pogrešna predodžba između alergije na alkohol i intolerancije, prenosi Novi list.

Iako se lako zbuniti, ovo su zapravo vrlo različita stanja.

Netolerancija na alkohol je stanje u kojem tijelo nije u stanju ispravno preraditi alkohol, što uzrokuje prekomjernu proizvodnju kemikalije koja se zove acetaldehid.

Pročitajte još

Uzroci intolerancije na alkohol

Netolerancija na alkohol uzrokovana je genetskim metaboličkim poremećajem, koji sprječava tijelo da proizvodi enzime potrebne za samo procesiranje alkohola.

Kada konzumiramo alkohol, naša jetra pretvara etanol prisutan u njemu u acetaldehid, tvar koja može uzrokovati oštećenje stanica.

Međutim, naše tijelo proizvodi i drugi enzim koji se zove aldehid dehidrogenaza 2 (ALDH2), koji pomaže pretvoriti acetaldehid u netoksičnu octenu kiselinu (ocat).

Osobe koje pate od intolerancije na alkohol imaju genetsku mutaciju koja čini enzim ALDH2 manje aktivnim ili neaktivnim, zbog čega tijelo ne može pretvoriti acetaldehid u octenu kiselinu, što uzrokuje nakupljanje ove toksične tvari u krvi i tkivima.

Jedan od glavnih simptoma ovog stanja je sindrom alkoholnog ispiranja, zbog kojeg su lice, vrat i prsa vrući i ružičasti ili čak crveni ubrzo nakon konzumiranja alkoholnih pića.

Ostali simptomi uključuju mučninu i povraćanje, ubrzan rad srca (tahikardiju) ili lupanje srca, nizak krvni tlak, glavobolju, umor i druge simptome nalik mamurluku, začepljen nos, proljev i pogoršanje astme.

Međutim, alergija na alkohol je drugačije stanje. Simptomi su općenito bolniji i dosadniji od simptoma intolerancije, a u rijetkim slučajevima, ako se ne liječi, može postati opasna po život.

Prema dr. Ričmondu, alergiju na alkohol često ne uzrokuje sam alkohol, već komponenta alkoholnog pića ili proizvoda, poput grožđa, hmelja, ječma, raži, pšenice ili kvasca.

Simptomi alergije na alkohol često su rezultat pretjerane aktivnosti imunološkog sustava i napadanja komponenti koje se nalaze u alkoholu.

Mogu varirati od blagih do teških, a mogu uključivati ​​curenje nosa, kašalj, svrbež. Ozbiljniji simptomi uključuju oticanje lica, usta ili jezika, mučninu i povraćanje, proljev ili vrtoglavicu.

Ako ste alergični na jednu od komponenti koje se nalaze u alkoholu, najbolji način da izbjegnete reakciju, uz izbjegavanje alkohola, je da pažljivo pročitate etikete pića kako biste vidjeli sadrže li sastojke ili aditive koji vas čine bolesnima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu