Biznis

SINDIKAT ERS SPREMA PROTESTE Kolektivni ugovor kao kamen spoticanja

Kolektivni ugovor za zaposlene u Elektroprivredi RS ne može biti produžen na tri mjeseca, već isključivo na tri godine, stav je sindikata ovog javnog preduzeća, koji je na razgovore o budućim pravima radnika juče ponovo pozvao Upravu ERS.

SINDIKAT ERS SPREMA PROTESTE Kolektivni ugovor kao kamen spoticanja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tokom razgovora sindikalci žele da čuju i kuda ide ERS, jer su zabrinuti zbog procesa restrukturiranja u ovom preduzeću. Tražiće i da se, nakon 12 godina, poveća cijena rada za 12,5 odsto, odnosno na 160 KM.

Prethodnom kolektivnom ugovoru iz septembra 2017. godine  je nedavno istekao rok, nakon čega su iz Odbora sindikata ERS zatražili da on neizmijenjen ostane na snazi i naredne tri godine.

– Međutim, uprava nam je poslala zaključak po kojem se postojeći ugovor produžuje do kraja godine, što nije prihvatljivo. Nikakvih zvaničnih razgovora o kolektivnom ugovoru do sada nije bilo i sada tražimo da se oni pokrenu. Ako ne budemo sjeli da razgovaramo, biće ulica i protesti radnika, a mislim da je uprava toga svjesna – kaže predsjednik Odbora sindikata ERS Zoran Mićanović.

Pročitajte još

Iz Uprave RS juče šalju poruku javnosti da će zajedno sa sindikatom zaključiti novi kolektivni ugovor, poštujući Zakon o radu i na osnovu zajednički definisanih stavova i odluka.

– Uprava i Sindikat ERS imaju dobru saradnju i rukovodstvo MH ERS odazvaće se pozivu Sindikata za usaglašavanje stavova. Shodno Zakonu o radu RS, niko neće biti oštećen dok se ne definišu novi uslovi rada i ne zaključi novi kolektivni ugovor – odgovor je iz Uprave ERS.

Radnici poručuju da je kolektivni ugovor za njih svetinja i da od njega neće odustati. Podršku svim zahtjevima Odbora Sindikata ERS pružio je, podsjećamo, i Sindikat energetike RS.