Biznis

KORONA I OTPREMNINE NAPRAVILE GUBITKE Preduzeća ERS o lošem rezultatu

U prvih šest mjeseci ove godine u Elektroprivredi RS ostvaren je bruto gubitak i poslovanju u iznosu od 11,2 miliona KM, zvanični su podaci iz ERS, koji su pripremili detaljno objašnjenje za ovakav rezultat.

KORONA I OTPREMNINE NAPRAVILE GUBITKE Preduzeća ERS o lošem rezultatu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tako u HE na Drini kažu da su imali 1,22 miliona KM konsolidovanog gubitka isključivo zbog loše hidrološke situacije zbog čega su imali najlošijе proizvodno polugodište u poslednjih 31 godinu rada.

– Proizvodni zaostatak za prvo polugodište ove godine iznosi 215,2 GWh električne energije, a gubitak prihoda po osnovu energije 6,9 miliona KM, što je rezultiralo gubitkom – navode u ovom preduzeću.

U HE na Trebišnjici, koji su ostvarili konsolidovani gubitak od 8,27 miliona KM, podsjećaju da su tokom cijele prošle i prva dva mjeseca ove godine imali proizvodnju u najtežim okolnostima od kada postoji HET, a zbog havarije u HE Dubrovnik. Zbog toga je HET sarađivao sa PHE Čapljina od polovine februara prošle godine do kraja marta ove godine, jer je normalizacija proizvodnje u Dubrovniku uspostavljena tek prije šest mjeseci.

Poremećaji u radu

Situacija izazvana virusom korona i uvođenje vanrednih mjera od marta doveli su i do poremećaja u radu elektroenergetskog sistema. Smanjena potrošnja električne energije u privredi uzrorkovala je pad cijena na evropskim berzama, a sve to se odrazilo i na otežano poslovanje i smanjenu proizvodnju u HET.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ukupno ostvarena proizvodnja u HET u prvom polugodištu je 325,2 GWH čime je kumulativni plan proizvodnje ispunjen s 29,3 odsto, a prihodi su za 49,5 odsto manji u odnosu na plan – kažu u HET.

U ZP Rudnik i termoelektrana Ugljevik prikazali su konsolidovani gubitak od 479.000 KM, a kao osnovni razlog navode pandemiju korona virusa i smanjenu potrebu tržišta za električnom energijom, te povećani troškovi po osnovu isplate stimulativnih otpremnina za odlazak u penziju dijela radnika.

Pročitajte još

– Ukupna raspoloživa snaga koja nije proizvedena zbog diktiranog tehničkog minimuma proizvodnje je oko 19,2 miliona KWh, što je oko 1,5 miliona KM propuštenog prihoda – objašnjavaju u RiTE Ugljevik.

Troškovi

U prvom kvartalu ove godine smanjen je broj radnika za 92 za koje su isplaćene redovne i stimulativne otpremnine. Trošak naknade za socijalno zbrinjavanje radnika u prvom polugodištu iznosio je oko 1,7 miliona KM.

Najveći gubitak u prvom polugodištu ima najveće distributivno preduzeće, Elektrokrajina Banjaluka. Gubitak pravdaju smanjenim prihodima od prodaje i finansijskih prihoda od kamata, jer je matični holding ERS preuzeo velike potrošače. Smanjeni su prihodi od prodaje učinaka zbog smanjenog posla usljed korone. Istovremeno su povećani troškovi zarada zbog isplate stimulativnih otpremnina za utvrđeni višak radnika, isplaćen je regres svim radnicima koji su uzeli otpremninu, te su povećane plate za dio deficitarnih kadrova.

– Povećanje zarada, osim navedenog, prouzrokovano je odgađanjem odlaska viška radnika koji su zbog vanredne situacije ostali neplanirano i u drugom kvartalu ove godine – kažu u Elektrokrajini.

Remont

Elektrodistribucija Bijeljina imala je gubitak od 1,83 miliona KM, a Elektrohercegovina 1,1 miliona maraka. Razloge za negativno poslovanje navode kao i u Elektrokrajini.

U ZP IRCE, koje su prikazali 62.000 KM gubitka, kažu da prihode većinom ostvaruju iz izvođenja godišnjih remonta elektrana koje su zakazane za drugu polovinu godine.

Ruding d.o.o prikazao je 355.000 KM gubitka u prvih šest mjeseci, a glavni razlog navode nedostatak opreme za rudarske operacije. Kažu da su krajem prošle godine raspisali javnu nabavku za kredit kojim bi kupili opremu i postrojenja, ali se niko nije javio.

Ostala preduzeća iz ERS poslovala su pozitivno.