Društvo

Sindikat trgovine: Kakva je svrha državnog praznika ako se taj dan MORA RADITI

Kakva je svrha državnog praznika ako na taj dan moraju da rade svi ti silni trgovci, cvjećari, frizeri, kozmetičari i drugi radnici u Republici Srpskoj?

Sindikat trgovine: Kakva je svrha državnog praznika ako se taj dan MORA RADITI
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Goran Savanović

Ovo je komentar Gorana Savanovića, predsjednika Sindikata trgovine i turizma, na odluku lokalnih zajednica da 21. novembra, kada je državni praznik Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, mogu da rade trgovine i zanatlije. Određeno je skraćeno radno vrijeme i različito je u zavisnosti od opštine ili grada.

Zakonom o državnim praznicima je precirazno da se ti dani neradni, ali je data mogućnost lokalnim zajednicima da dozvole rad određenim djelatnostima pod određenim uslovima. Kod nas je situacija da svaka lokalna zajednica gotovo svakome ko podnese zahtjev dozvoli rad na dan praznika – ističe Savanović.

Kaže da će Sindikat trgovine i turizma danas uputiti pismo Savezu opština i gradova u vezi s radom za praznike, te napominje da će incirati i da se drugačije reguliše rad nedjeljama.

– Tražićemo da se rad nedjeljama ili skroz zabrani ili da se svede na neku razumnu mjeru. U Sloveniji je, recimo, dozvoljen mjesečno dva puta rad nedjeljom, a godišnje najviše 20 nedjelja. Onaj ko to ne poštuje, plaća kaznu veću nego što može da zaradi na taj dan, pa se nikome ne isplati da krši zakon – objašnjava Savanović.

Navodi da je u Crnoj Gori odnedavno zabranjen rad nedjeljama, te da samo Ministarstvo trgovine može dati saglasnost za rad tog dana.

– Kod nas svaka lokalna zajednica može da o tome odlučuje – navodi Savanović.

Dodaje da Sindikat od Inspektorata RS traži da kontroliše rad za vrijeme praznika, uključujući i to da li je poslodavac isplatio radnika po uvećanoj dnevnici, jer na to ima pravo.