Digitalna Srpska

ŠIRI SE PREKO FEJSBUKA Novi sajber virus krade lične podatke iz čet aplikacije - ČetGPT

Stručnjaci su otkrili novi zlonamjerni sajber virus koji krade lične podatke iz nove čet aplikacije - ČetGPT,  najsavremenijeg modela vještačke inteligencije (AI) za obradu jezika.

vjestacka inteligencija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Sajber kriminalci distribuiraju virus preko društvene mreže Fjesbuk, nudeći lažnu desktop verziju ČetGPT, navode istraživači kompanije Kasperski.

Korisnici dobijaju virus, tzv. “trojanac”, pod nazivom Fobo, koji krade osjetljive informacije, kao što su podaci za pristup mrežama Fejsbuk, TikTok i Gugl nalozima, kao i lični i korporativni finansijski podaci.

Pročitajte još

Instalacija programa se odvija bez znanja korisnika na njihovim računarima.

Ovakav virus krade akreditive za prijavu i pokušava da dobije dodatne informacije, na primjer o iznosu potrošenom na oglašavanje i trenutnom bilansu poslovnih naloga.

– Korisnici moraju biti dobro informisani i oprezni, da bi mogli da se zaštite od ove vrste napada – izjavila je stručnjak za bezbjednost u kompaniji Karsperski Darja Ivanova.

Stručnjaci upozoravaju da prevaranti prave lažne grupe na društvenim mrežama u kojima objavljuju naizgled zvanične postove sa vijestima o uslugama i promovišu program koji se predstavlja kao desktop klijent za  ČetGPT.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije