Društvo

SIROMAŠNIMA POMAGAO 50 GODINA Mitar pod starost dočekao TEŠKE dane

Čak i kad je prevalio devedesetu, čika Mitar je svojim „poni“ biciklom nosio ručak „iznemoglim starcima“, znatno mlađima od sebe, ali sve se promijenilo kada je pao i polomio kuk.

SIROMAŠNIMA POMAGAO 50 GODINA Mitar pod starost dočekao TEŠKE dane
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Dogodilo se to 2017. na stepeništu banjalučke „Toplane“ gdje je otišao da bi pomogao bolesnim i siromašnim sugrađanima. Tako je stari partizan, po strogosti i sposobnosti čuveni predratni policajac i legendarni humanitarac, prvi put u svom dugom životu morao da uspori tempo.

-I danas je aktivan u humanitarnom radu, ali sa smanjenim intenzitetom, jer se kreće teško, uz pomoć dva invalidska štapa kažu u Mjesnoj organizaciji Crvenog krsta „Borik“, u kojoj je čika Mitar pola vijeka pomagao sugrađanima i vaspitavao mlade, tako da danas Borik ima najaktivniji podmladak Crvenog krsta sa 350 članova.

Upravo iz ove organizacije na adresu Srpskainfo stigla je i neobična molba: da kao njegovi „pokrovitelji“ predložimo Međunarodnom komitetu Crvenog krsta da čika Mitru dodijeli priznanje.

-Molimo vas da uputite Međunarodnom komitetu Crvenog krsta u grad Ženevu prijedlog da se Medović Mitru dodijeli zaslužena pismena zahvalnica i novčana nagrada za velike zasluge i težak rad na humanitarnom planu – navedeno je u molbi.

U Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Banjaluka rekli su nam da su oni već slali takav prijedlog u Ženevu, ali da čika Mitar, nažalost, neće dobiti priznanje.

-Odgovorili su nam da oni imaju svoja pravila i da po tim pravilima čika Mitar ne ispunjava uslove za priznanje – kaže sekretarka banjalučkog Crvenog krsta Željkica Ilić.

Iako je do sada primio pregršt priznanja, i vjerovatno je jedini čovjek kojeg su odlikovali i Tito i Milorad Dodik, čika Mitru je ipak ostao žal što u gradu Ženevi nisu prepoznali njegovu izuzetnost.

-Već 50 godina sam aktivista Crvenog krsta, uradio sam sve što sam mogao, a radim i danas, red bi bio da mi se oduže – kaže čika Mitar.

A izuzetan je i bogat i Mitrov životni put. U partizane je stupio kao golobradi tinejdžer, a oslobođenje dočekao kao stasiti podoficir. Kako je u doba Kraljevine Jugoslavije završio četiri razreda osnovne i četiri Trgovačke škole, bio je pojam obrazovanog mladića. Kao takav odmah je stupio u Narodnu miliciju i počeo blistavu karijeru o kojoj se i danas po Banjaluci prepričavaju urbane legende.

Od 1952. godine, kada je zbog zasluga u službi iz Foče premješten u Banjaluku, pa sve do penzionisanja, Mitru se, tvrde savremenici, nikad nije izmakao ni jedan švercer, prevarant, kradljivac ili falsifikator. A toga je bilo i u Titovo socijalističko doba.

– Od Mitra možeš pobjeći, ali se ne možeš sakriti, naći će načina da te stigne – govorili su decenijama gradski mangupi.

Mitar je penzionisan 1967. godine. U čistki Rankovićevih kadrova, počistili su i najpoznatijeg banjalučkog milicionera. Imao je tada 42 godine i bio pun energije i elena, pa je odlučio da se umjesto hvatanja kriminalaca, posveti pomaganju sirotinji i bolesnima.

Od tada je, zahvaljujući njegovom dobročinstvu, na hiljade izbjeglica, pogorelaca, bolesnika, žrtava poplave i usamljenih staraca preguralo najteže dane. Iako nikad nije imao niti vozio automobil, svojim je biciklom, do pozne starosti, stizao do svih kojima je njegova pomoć bila potrebna. I tako sve dok nije pao i polomio kuk. Ali ni danas Mitar ne odustaje. Štapove u ruku, pa na zadatak!

Od Tita orden rada, od Dodika Krst milosrđa

Mitar Medović je primio na desetine priznanja, koja su mu dodijeljivana za različite zasluge od 1945. do 2015. godine. Tako ga je Josip Broz Tito 1964. odlikovao Ordenom rada sa srebrnim vjencem, od SUBNOR-a Srbije i Crne Gore je 2013. godine dobio Medalju borca, a Milorad Dodik, tada Predsjednik Republike Srpske ga je 2014. godine odlikovao Ordenom Krst milosrđa za humanitarni rad.

Ipak, čika Mitar je često isticao da mu je jedno od najdražih priznanja komplet knjiga Jovana Dučića, poklon „EuroBlica“ za doprinos humanosti.

 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu