Društvo

"SITUACIJA ĆE SE POGORŠATI" Dr Kon o novim mjerama i trećoj dozi vakcine

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon govorio je danas o mogućim novim mjerama i epidemiološkoj situaciji.

"SITUACIJA ĆE SE POGORŠATI" Dr Kon o novim mjerama i trećoj dozi vakcine
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Doktor Kon je komentarisao i procente vakcinisanih, posebno među zdravstvenim radnicima, i naveo nekoliko jasnih primjera u kojima vakcinacija takvih grupa može da spase živote ljudi i djece.

– Mi imamo situaciju koja će se pogoršavati, to je nezaustavljivo u narednih nekoliko nedjelja, pa čak i do mjesec dana. Pa ćemo vidjeti dokle će to ići, ali je suština u tome da se stalno traži neki balans. Da, mi moramo da živimo, nema potpunog zatvaranja, ali moram da kažem da je uz postojanje vakcine to potpuno besmisleno. Postaje racionalno razmišljati da se okupljaju oni koji su zaštićeni, uz vakcinu, test ili potvrdu o preležanoj bolesti. Racionalno je razmišljati i jer oni koji žele da rade, ugostitelji recimo, moraju da rade, moraju da budu zaštićeni i da svojim primjerom pokažu šta od gostiju očekuju. Ali tu postoji etička dilema koju možemo da riješimo. Mi ne možemo da se ponašamo više kao da nema vakcine. Kad je nije bilo, zatvorite sve i to je to. Ali sada imamo vakcinu i ovo je situacija koja traži ozbiljno razmatranje – rekao je dr Kon za TV Prva, a prenosi Mondo.

Pročitajte još

Rekao je i da “veliki dio svijeta pribjegava nečemu što liči na pozitivnu diskriminaciju”.

– Jasno je da to onda zadire u prava i automatski se postavlja pitanje da li su takve mjere, koje čujemo iz raznih zemalja, da li su u skladu sa pravima. Ali što se tiče etike javnog zdravlja, čuvanja zdravlja ljudi, epidemiološki je to na mjestu. Vi odvajate oni koji su ugroženi i osjetljivi, nevakcinisane, od onih koji su zaštićeni. Evo, mi sada imamo zakon o zabrani duvanskog dima, u dijelu lokala mogu da sjede oni koji puše. Ista je situacija, samo što se dim vidi a ovdje bi moralo da se pokaže da li pripadaš ovima, ili onima. Razumljivo je da je to ljudima neprijatno, da se bune oni koji su jasno protiv vakcinacije. Ali se postavlja pitanje ko ima pravo da bude protiv – rekao je epidemiolog.

– Ako ste u zdravstvu, po meni, svako ko misli da je obavlja treba jasno da potpiše da će se pridržavati svih mjera za održavanje javnog zdravlja. Oni se već vakcinišu protiv velikog kašlja, difterije, varičela, morbila… I ni to se ne sprovodi, jer u vrijeme kada je trebalo da počne da se sprovodi, tada je počela pandemija. A varičela, recimo, može da ubije nekoga ko je hematološki pacijent u dječjem uzrastu. Zato je to obavezno – rekao je on.

O trećoj dozi

Stručni komitet je preporučio treću dozu vakcine, a epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da će o tome biti riječi na sjednici Kriznog štaba.

– Jedino što znam je ono što sam vidio u medijima, ja još uvijek nisam dobio ništa, pretpostavljam da će Krizni štab dobiti te informacije i o njima pričati na sljedećem sastanku. Određene su kategorije koje moraju da primaju treću, stariji od 70 ili oni koji su slabijeg imuniteta, ili oni kod kojih se utvrdilo da nemaju stvaranje antitijela. To su oni koji bi morali da je prime, a opšta preporuka je da se primi ona koja je najviše ispitana, a to je Fajzerova vakcina, kao i Modernina, obje su na informacionoj RNK tehnologiji. Ali odmah iza toga, može bilo koja druga – rekao je on, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije