Društvo

SITUACIJA I DALJE LOŠA Korona virus za dan odnio 12 života u BiH

U Bosni i Hercegovini je u protekla 24 časa bitku s korona virusom izgubilo čak 12 osoba.

SITUACIJA I DALJE LOŠA Korona virus za dan odnio 12 života u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od posljedica Covid-19, u Federaciji BiH preminulo je devet, u Srpskoj dvije, a u Brčko distriktu jedna osoba, podaci su zavoda za javno zdravstvo.  

Opaka zaraza je u BiH, do sada, odnijela ukupno 547 života, pokazuju podaci Ministarstva civilnih poslova BiH.

U protekla 24 časa, u Srpskoj je registrovano 90 novih slučajeva zaraze, u FBiH 35, dok su u Brčkom na koronu pozitivne još dvije osobe.

Među novozaraženima u RS, 15 osoba je mlađe, 55 srednje, a 20 starije životne dobi.

Pročitajte još

Iz Federalnog ministarstva zdravstva upozoravaju da se korona virusom mogu zaraziti ljudi svih starosnih dobi.

– Budite odgovorni, slijedite savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija. Građanima se preporučuje da zbog epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje – poručuju iz ovog ministarstva.

U Institutu za javno zdravstvo RS naglašavaju da epidemijska kriva, nakon trenda opadanja, od početka juna pokazuje kontinuiran porast broja oboljelih.

Pročitajte još

– Od kraja jula, epidemijska kriva se održava na visokom nivou. Najveći broj novooboljelih su kontakti otkrivenih pozitivnih osoba i osoba sa simptomima bez epidemiološke veze – kažu u IJZ RS.

U bolnicama u RS zbog korona virusa hospitalizovan je ukupno 271 pacijent. Od toga, u Univerzitetskom kliničkom centru RS na liječenju su 62, a u opštim bolnicama 209 oboljelih.

Na respiratoru je ukupno 18 pacijenata. U UKC RS na respiratoru je 14, u bolnici u Doboju tri, a u bolnici u Bijeljini jedan pacijent.

Od ukupnog broja hospitalizovanih u UKC RS, 36 pacijenata je sa srednje teškom, pet s teškom kliničkom slikom, a 14 je životno ugroženo.