Kultura

Sjećanje na Ejmi Vajnhaus: Sedam godina od smrti čuvene pjevačice

Na današnji dan prije sedam godina slavna engleska pjevačica Ejmi Vajnhaus pronađena je mrtva od predoziranja alkoholom u svom stanu u 27 godini života.

Sjećanje na Ejmi Vajnhaus: Sedam godina od smrti čuvene pjevačice
FOTO: KIKO HUESCA/EPA

Smrt je došla samo nekih mjesec dana nakon tragičnog nastupa u Beogradu 18. juna, koji je prekinut zbog nemogućnosti da pjevačica stoji na bini, a koji će postati  i njen zvanično posljednji nastup u karijeri.

Talentovana pjevačica rođena je 14. septembra 1983. godine u Londonu. Svoju prvu gitaru je dobila sa 13 godina kako je ne bi stalno pozajmljivala od brata, a prvu pjesmu napisala je godinu dana nakon toga. Izbačena je iz muzičke škole zbog problematičnog ponašanja, tačnije pirsinga iznad usne, koji je poslije bio njen zaštitni znak.

Njen otac kaže da joj je još kao bebi puštao Frenka Sinatru, kao uspavanku, pa nije ni čudo što je njen prvi album, objavljen 2003. godine, ponio naziv “Frenk”. Još tada su se mogli čuti ozbiljni tekstovi koje je Ejmi sama pisala, ali i još poznatiji kontraalt i zvukovi bluza, soula i džeza. Vratila je ove muzičke pravce na liste najslušanijih pjesama, a kritičari su pisali i poredili njen glas sa čuvenom Ninom Simon, Mejsi Grej, Sarom Von i Erikom Badu.

Album ubrzo dostiže platinasti tiraž i Ejmi donosi nastupe kako na čuvenim Glastonberiju, tako i na međunarodnom džez festivalu u Montrealu, a zatim i mnogim drugim. Specifičan stil, kako u muzici, tako i u oblačenju, i sve većem broju tetovaža na tijelu, donio je i prve stranice tabloida, koje je kasnije često punila problematičnim ponašanjem, a uslijedila je i zavisnosti od alkohola i narkotika. Paparaci su danonoćno opsjedali njenu kuću i klubove u koje je odlazila, prateći svaki njen korak kako bi je uhvatila u najgorem izdanju.

Postala je i muza modnih dizajnera, poput Karla Lagerfilda, ali to je naravno nije spasilo da se suoči sa nizom zdravstvenih komplikacija koje su predstavljale kako prijetnju njenom životu, tako i karijeri, koja je rasla, što je Ejmi tonula dublje.

Foto: Stefen Schmit/EPA
Foto: Stefen Schmit/EPA

Album “Back to Black” objavljen 2006. godine lansirao je među zvijezde, kada je nominovana za šest Gremija i osvojila pet, što nijedan engleski muzičar nije do nje uradio u jednoj godini. Nagrađena je u tri od četiri najvažnije kategorije: za debitanta godine, album godine i kompoziciju godine. Album se našao na trećem mjestu liste najprodavanijih izdanja prve decenije 21. vijeka u Engleskoj.

Album “Back to Black” postaje najprodavaniji album na Ostrvu sa prodatih 1,85 miliona primjeraka 2007. godine. Najslušanije pjesme “Rehab” i “You Know I´m No Good” se mogu čuti na svakoj radio stanici, što je slučaj i danas, ali prije punih 11 godina časopis “Tajm” proglašava Ejminu pjesmu “Rehab” za pjesmu godine.

Njen otac Mič, taksista, nakon njene smrti objavljuje knjigu “Moja kći Ejmi” u kojoj pokušava da objasni svoje roditeljske napore da kćerku vrati na pravi put, čak i nakon kraha njenog braka sa Blejkom Filderom, kojeg i krive za njene početke redovnog konzumiranja heroina i kreka, zbog čega je i završio u zatvoru, što je ona teško podnijela. Iste godine kada je umrla posthumno je objavljen album “Hidden Treasures” sa obradama i neobjavljenim pjesmama. Ejmi je kremirana na groblju Edžberbi u sjevernom dijelu Londona.