Društvo

SKAČE BROJ ZARAŽENIH Kolektivni imunitet potrebno steći vakcinacijom

Šef katedre za imunologiju medicinskog fakulteta Dušan Popadić ocijenio je da je Srbija, u pogledu povećanja broja zaraženih, na istom putu kao i Slovenija i Hrvatska, ali da se sa te putanje može skrenuti ako se građani budu striktno pridržavali mjera.

SKAČE BROJ ZARAŽENIH Kolektivni imunitet potrebno steći vakcinacijom
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

Iako su, prema njegovim riječima, te zemlje bliže kolektivnom imunitetu, smatra da nije pravi način da se on gradi tako stihijski, po cijenu velikog broja zaraženih i preminulih.

Popadić je u gostujući na RTS upozorio da i u Srbiji, kao u Sloveniji i Hrvatskoj, posljednjih nedjelju dana brzo skače broj zaraženih, a povećava se i popunjenost bolničkih kapaciteta.

Kaže da je to sličan scenario, ali da je u Srbiji pomjeren za desetak dana unazad.

Pročitajte još

– Mi smo na tom istom putu, samo kasnimo desetak dana – ukazao je Popadić, napominjući da ti brojevi neće dostići razmjere kao u Sloveniji i Hrvatskoj.

On navodi da je, kada se kolektivni imunitet stiče vakcinacijom, potrebno da bude imuno 95 odsto stanovništva.

– Ako imate vakcinalni imunitet od 95 od 100 odsto, to je jednako kao da ste na nekom prostoru smanjili gustinu stanovništva za 95 procenata. Kada ljudi nisu u tako bliskom kontaktu, onda se infekcija ne prenosi tako lako – objašnjava Popadić.