Svijet

SKANDAL U NJEMAČKOJ Suspendovano 29 policajaca zbog Hitlerovih slika

U Njemačkoj je suspendovano 29 policajaca jer su razmjenjivali slike Adolfa Hitlera i pravili prikaze izbjeglica u gasnim komorama na svojim mobilnim telefonima, izjavili su danas zvaničnici pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

SKANDAL U NJEMAČKOJ Suspendovano 29 policajaca zbog Hitlerovih slika
FOTO: OMER MESSINGER/EPA

Oni su optuženi i da su koristili sobe za četovanje ultradesničara, gdje se razmjenjuju ekstremistički sadržaji poput svastika i ostalih nacističkih simbola, što je protivno njemačkom Ustavu.

Ovaj incident nanio je sramotu njemačkoj policiji i bezbjednosnim agencijama, koje su suočene sa optužbama da ne čine dovoljno protiv potencijalnih ekstremista u svojim redovima.

– Ovo je sramota za čitavu policiju Sjeverne Rajne-Vestfalije – izjavio je pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Herbert Reul objavljujući istragu protiv 29 muškaraca i žena.

Neki od njih mogu biti optuženi za širenje nacističke propagande i govor mržnje i otpušteni iz policije. Ostali se terete da nisu prijavili svoje kolege.

Šef policije u Esenu Frank Rihter izjavio je da je “zapanjen i osramoćen” i da je “teško pronaći riječi” za ovo što se desilo.