Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Škola slučaj GURA POD TEPIH: Đak prvak poslao vršnjaka u bolnicu, ali to je tek KAP U MORU

Svijet
Autor:

Foto: RAS Srbija

Čitav region se našao u šoku na vijest o vršnjačkom nasilju koje se dogodilo među učenicima prvog razreda jedne osnovne škole u Hrvatskoj.

Ipak, od toga više brine činjenica da je izostao adekvatan odgovor škole u kojoj se dogodio napad, pošto su prilikom rješavanja konflikta, zaobišli neke nadležne institucije, te je na taj način slučaj gotovo pa “gurnut” pod tepih.

Neimenovani prvak koji je u osnovnoj školi dr Franjo Tuđman u Kninu, teško povrijedio vršnjaka, nanijevši mu teške tjelesne povrede, poznat je po svom nasilničkom ponašanju. Kako se navodi, on je i pored udarca kojim je izazvao pucanje mišiča kod drugog đaka, nije bio podvrgnut suspenziji od strane škole, o čemu svjedoče i riječi njegovog oca koji je čitav slučaj opisao kao bizaran, navodeći da su njegovog sina nagradli slatkišom i vratili ga u razred za kaznu.

Sporni incident se dogodio na jednom školskom izletu kada se učenik zaletio i udario drugog u mišić natkoljenice. Noga je počela da mu otiče, pukao je mišić i na kraju je došlo do mišićnog okoštavanja i stvaranja unutrašnjeg hematoma. Stvar se zakomplikovala kada je učenik morao na tešku operaciju. Majka povrijeđenog prvaka izjavila je da je noga njenog sina spasena samo prisebnošču doktora iz Splita.

– Tuče sve u razredu. Od prvog dana je uočeno njegovo neprihvatljivo ponašanje. Stručna služba uopšte nije reagovala ni kada mi je djetetu razbijen nos, ni kada je dobio šaku u glavu i nogom u stomak. Roditelji su pisali peticiju sa učiteljicom, gdje smo naveli šta se događa. Ali ništa, reakcija je izostala – tvrdi ona.

Tvrdi da ne može da pusti sina u školu kako ne bi bio ubijen.

Foto: Shutterstock

– Tri dana prije kraja škole prebio je dijete sa psihičkim poteškoćama. To se konstantno događa. Učiteljica nam je rekla da ne može da garantuje za našu djecu, kaže da nikad nije imala sličan slučaj. Na kraju sam ja obavijestila policiju, zaštitnika građana i ministarstvo. Poslala sam im mejl noć uoči operacije 31.5. i onda su poslali inspekciju u školu – navela je ona.

Prema tvrdnjama dječakove majke, kada je direktorku obavijestila da dječak mora na operaciju, ona joj je odgovorila da to nije njen problem.

– Isto to je ponovila u zbornici. Kolege koji su tu bile prisutne su zvali mog muža, inače prosvjetnog radnika, da mu to kažu. I direktorka se oglasila o slučaju sa tek kratkom porukom da je spremna da snosi odgovornost ako se pokažu propusti, kao i ako treba da podnsese ostavku – rekla je majka pretučenog prvaka.

Kako prenosi Večernji list, ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske je potvrdilo da je primilo zapisnik od dječakove majke, i prema njihovom saopštenju, istog dana je pokrenut inspekcijski nadzor.

Nadzorom je utvrđeno da je učeniku prvog razreda izrečena pedagoška mjera zbog neprimjerenih oblika ponašanja prema drugim učenicima, kao i da je isti učenik kontinuirano u tretmanu stručne službe škole i Centra za socijalnu zaštitu.

Međutim, nadzorom je utvrđeno da je škola propustila da prijavi svim nadležnim tijelima utvrđeni slučaj nasilja nad drugim učenikom, pa je stoga školi naređeno da otkloni utvrđene propuste u radu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO