Biznis

Skoro polovina u oblasti inženjerstva i tehnologije: Bruto IZDACI ZA ISTRAŽIVANjE 30,8 miliona KM

Bruto domaći izdaci za istraživanje i razvoj u Republici Srpskoj u prošloj godini iznosili su oko 30,84 miliona KM, od čega su tekući izdaci 23,59 miliona KM, a investicioni izdaci 480.000 KM, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

GRADJANI BANJALUKE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Skoro polovina bruto domaćih izdataka ili 48,5 odsto bila je u oblasti inženjerstvo i tehnologija. Oblast istraživanja i razvoja određena je prema oblasti u kojoj radi najveći broj zaposlenih na poslovima istraživanja i razvoja.

Na poslovima istraživanja i razvoja u prošloj godini bilo je zaposleno 1.190 lica sa punim i kraćim od punog radnog vremena, od kojih je 551 žena.

Pročitajte još

Broj zaposlenih moguće je izraziti i pomoću ekvivalenta pune zaposlenosti i tako se dobija da je u prošloj godini na puno radno vrijeme na poslovima istraživanja i razvoja bilo zaposleno približno 935 lica.

U istom periodu na poslovima istraživanja i razvoja, na osnovu ugovora o djelu ili autorskog ugovora, bila je angažovano 365 lica, od kojih 140 žena.

Od ukupnog broja zaposlenih, najveće učešće od 64 odsto imaju istraživači, gdje je najveći broj istraživača bio zaposlen u sektoru visokog obrazovanja. Od ukupno utrošenih sredstava, 72,9 odsto sredstava utrošeno je za primijenjena istraživanja, 17,5 odsto za fundamentalna istraživanja i 9,7 odsto za eksperimentalni razvoj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu