Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SLAVA U DOBA KORONE „Srbima je sve drugo važnije, ovo je prilika da suština nadvlada formu“

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pravoslavni sveštenici iz Foče uputili su apel vjernicima da krsnu slavu obilježavaju, prije svega, onako kako to crkveni zakon nalaže, a to je da se pripreme slavski kolač, žito i svijeća, te da se zbog aktuelne situacije u vezi sa širenjem virusa korona smanji broj gostiju i ako je moguće da se slava svede na porodični nivo.

Protejerej-stavrofor i starješina fočanskog Hrama Svetog Save Nenad Tupeša kaže da ni Bogu ni svetitelju koji se proslavlja nije ugodno da se neko na proslavi njegovog imena razboli i da tu zarazu prenese na druge ljude.

– Da članovi porodice budu ti koji, zaista, i proslavljaju krsnu slavu, a da ove godine gosti, pogotovo iz područja pogođenih virusom, izostanu sa slavlja, upravo da bi se zaštitili. Dakle, treba sve u krajnjoj skromnosti ove godine provesti i proslaviti Svetog Lazara Četvorodnevnog i Svetog Đorđa, ako se do tada produži ovo stanje – navodi Tupeša, koji je i profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči.

On je pojasnio da se prekađivanje, kao i ranije, obavlja na uobičajen način – žito se donosi u hram i nakon pomena i prekađivanja nosi kući.

Tupeša je naglasio da je obaveza da se spreme slavski prinosi, koji obično kada je velika navala gostiju dođu u drugi plan, te da je ovo prilika da suština nadvlada formu.

– Nama Srbima je nekako sve drugo važnije – spremanja kolača, torte i slavske gozbe, a ono što je suštinsko se nekako skrajni. Evo sada je upravo prilika da ugodimo Bogu i svetima koje proslavljamo, da stavimo akcenat na ono što treba da bude glavno, a to su slavski kolač, žito i slavska svijeća i prije svega molitva svetitelju, Gospodu, Bogorodici i svima svetima koje proslavljamo. U svakoj nevolji bude neka i korist, tako i u ovoj bolesti koja nas je pogodila, ipak, možemo da izvučemo pouku da se vratimo sebi, da se vratimo Bogu na pravi, izvorni način, da forma ostane po strani, a da suština dođe do izražaja – ističe Tupeša.

On je dodao da Crkva, kao odgovoran činilac društva, poštuje sve mjere nadležnih, te da službama koje se redovno obavljaju prisustvuju vjernici koji nisu stariji od 65 godina i koji nemaju zdravstvenih problema.

Tupeša je podsjetio da su fočanski sveštenici još ranije preporučili da se svi porodični obredi, kako radosti, tako i žalosti, svedu na minimum – sahrane u krugu najuže porodice, bez cjelivanja, rukovanja i okupljanja u zatvorenom, a parastosi samo crkveni bez davanja daće.

– Isto tako, ako je moguće, i krštenja, zbog straha kod onih koji imaju želju da pozovu veći broj gostiju, neka ih odgode dok prođe ova bolest. Vjenčanja svakako uz post nisu moguća, a biće nakon Vaskrsa, ali da se odgode dok se situacija stabilizuje – poručio je Tupeša.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO