Društvo

SPC PODRŽAVA PREPORUKE STRUKE “Briga o sopstvenom zdravlju nije izraz odsustva vjere”

U susret slavama, koje ćemo zbog epidemije korona virusa proslavljati u specifičnim okolnostima, preporuke struke podržala je i Srpska pravoslavna crkva.

SPC PODRŽAVA PREPORUKE STRUKE “Briga o sopstvenom zdravlju nije izraz odsustva vjere”
FOTO: SRPSKAINFO

Krsnu slavu trebalo bi obilježiti uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Nema krsne slave bez svijeće, žita, vina i kolača, koji se priprema sa svetom vodicom. Tradicija njenog osveštavanja u domovima vjernika u Kruševačkoj eparhiji neće biti prekidana, uz poštovanje preporuka struke i ljekara o protivepidemijskim mjerama, piše RTS.

– Ove godine sveštenici su normalno krenuli da svete vodicu. Postoje pojedinačni slučajevi gdje ljudi zažele da im donesemo u flašici vodicu, što mi njima naravno izađemo u susret. A evo juče je bio praznik Sv. Apostola Tome i veliki broj naših vjernika sa maskama su dolazili u hram Božiji. Na svakom stolu gdje se reže kolač postoji alkohol, tako da svako od nas i od njih može da ruke dezinfikuje – ističe Željko Marković, starješina crkve Lazarice.

Briga o sopstvenom zdravlju nije izraz odsustva vjere, već ljubavi i odgovornosti prema bližnjima. Otuda će većina vjernika ove godine poslušati savjete da zaštitnika doma proslavi sa što manje gostiju ili samo u krugu porodice.

– Porodica kao mala crkva, kao crkva u malom, upravo na dan slave treba da posvjedoči to. Slava će biti prilika da nas sabere, da nas okupi, da se potrudimo da što više jedni drugima posvjedočimo ljubav, a možda na ovaj način ćemo i poželjeti jedni druge da bismo jedni druge više voljeli – navodi Željko Marković.

Povratak tradiciji, obilježavanju krsne slave u krugu porodice ili, kako se nekada činilo, sa gostima, koji tek na kratko navrate da se posluže žitom, kafom i kolačima, možda su prava preporuka u godini pandemije.