Društvo

Slavimo svetog Kirila Jerusalimskog: Prema narodnom vjerovanju, danas bi trebalo izbjegavati jednu vrstu poslova

Pravoslavni vjernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog! Rođen je u Jerusalimu za vrijeme vladavine Konstantina Velikog, (315-386.) a umro je za vrijeme vladavine Teodosija Velikog.

Srpska pravoslavna crkva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Godine 346, posvećen je za sveštenika, a 350. je naslijedio na prestolu jerusalimskom blaženog Maksima patrijarha.

Triput je zbacivan s prestola i slat u progonstvo, dok najzad u vrijeme Teodosijevo nije vraćen, pa je proživio mirno još osam godina. Imao je dvije teške borbe: jednu s arijevcima, pod Konstancijem, sinom Konstantinovim, a drugu pod Julijanom Odstupnikom i sa Jevrejima. Hrišćani vjeruju da se u vrijeme sile arijevske na Dan Pedesetnice pojavilo znamenje Krsta, svijetlije od sunca, koje se prostiralo iznad Jerusalima i Gore Jeleonske, i trajalo nekoliko časova počev od devetoga časa izjutra.

Pročitajte još

O toj pojavi, koja je, prema hrišćanskom vjerovanju, bila viđena od svih žitelja Jerusalima, pisano je i caru Konstanciju, i ona je služila mnogo na utvrđenju pravoslavlja protiv onih koje su smatrali jereticima.

Za vrijeme vladavine Julijana Odstupnika desilo se, prema hrišćanskom vjerovanju, drugo znamenje. Da bi ponizio hrišćanstvo, Julijan je nagovorio Jevreje da obnove hram Solomonov. Kiril se molio Bogu da se to ne desi.

I desio se, prema hrišćanskom vjerovanju, strašan zemljotres, koji je porušio sve što je iznova sazidano. Tada su Jevreji počeli ponovo, ali opet se dogodio zemljotres, koji je srušio ne samo novosazidano nego izvalio i rasturio i staro kamenje koje se još držalo pod zemljom, piše Kurir.

Negdje u narodu postoji vjerovanje da rad u polju na današnji dan donosi nevrijeme, a bolesni treba da se pomole u crkvi za zdravlje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu