Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠOKANTNE SLIKE VEZANE DJECE Naloženo da se ZA SEDAM DANA provjere navodi o Pazariću (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je danas na sjednici radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Predstavnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Taj zaključak predložio je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović nakon što je poslanik Naše stranke Sabina Čudić iznijela nove šokantne tvrdnje o stanju u kojem su djeca štićenici Zavoda u Pazariću koji pokazuju, kako je rekla, da bolesnu djecu vežu za radijatore ili da im daju lijekove nedozvoljene za njihov uzrast.

– Djeca bivaju vezana, mnoga od te djece budu vezana po 24 časa. Mnoga djeca imaju zdravstvene poteškoće. Određen broj djece prima lijekove koji su zabranjeni za djecu mlađu od 12 godina – rekla je Čudićeva.

Većinu glasova nije dobio njen zaključak kojim je zahtijevala da odmah prestane ta praksa, koju je nazvala zlostavljanjem, modernim ropstvom, a za koju je okrivila prethodnu upravu u Zavodu čiji su neki članovi i sada na pozicijama, prenosi televizija N1.

Foto: Klix/RAS Srbija

Šef Kluba DF-GS Alma Kratina rekla je da je na prošloj sjednici Predstavničkog doma, nakon dramatičnog nastupa direktora Zavoda, usvojen zaključak da se pod hitno istraži situacija i svi navodi koji su se pojavili u javnosti.

– Znači, derogiramo ono što smo već usvojili –  rekla je ona.

Foto: Klix/RAS Srbija

Kratina se osvrnula na činjenicu da treba biti svjestan da su štićenici Zavoda djeca sa poteškoćama u mentalnom razvoju.

– Tu imate situaciju samoagresije i samoozljeđivanja i djeca se moraju zbrinuti na pravi način koji je medicinski opravdan. Naravno da izgleda strašno, ali smo već rekli da to treba istražiti. Veoma je teško govoriti o ovom pitanjima, a da ne budete pogrešno shvaćeni – istakla je ona.

Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Sabina Ćudić predstavila je danas šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO