Društvo

Slobodanka Todorić NIJE VRAĆENA na posao: Firma iz Dervente STAVILA SE IZNAD Inspektorata

Kompanija “Relaxshoe Bosna” Derventa još je jednom pokazala da ne poštuje institucije RS i zakone.

Slobodanka Todorić NIJE VRAĆENA na posao: Firma iz Dervente STAVILA SE IZNAD Inspektorata
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Radnicu Slobodanku Todorić, koju su otpustili dok je bila na bolovanju zbog liječenja karcinoma, nisu vratili na posao, iako je Inspektorat RS i Ministarstvo rada lane donijelo rješenje da to moraju uraditi.

Ovo je sunovrat sistema. Vjerujte, ne znam više šta da radim. Mrak mi je pred očima i svašta mi pada na pamet, ali moram da pomažem supruzi koja prima terapije – kaže za Srpskainfo Mladen Todorić, suprug oboljele Slobodanke, sa kojom ima tri kćerke.

On apeluje da institucije Republike Srpske ne dozvole pojedincima da bahatim ponašenjem urušavaju sistem.

– Nas niko nije kontaktirao iz firme, uprkos svim rješenjima koje imamo. Pa, kako ih nije sramota. Riječ je o teško bolesnoj ženi – ističe Mladen.

U Inspektoratu RS su nam potvrdili da “Relaxshoe Bosna” nije postupio u skladu sa rješenjem inspektora rada kojim je naloženo da radno-pravni status radnice Slobodanke Todorić, reguliše u skladu sa odredbama Zakona o radu, odnosno da joj ponudi ugovor o radu na neodređeno.

Dalje mjere koje inspektor može preduzeti propisane su, kako kažu u Inspektoratu, Zakonom o inspekcijama, kojim je definisano da će se novčanom kaznom od 3.000 КM do 15.000 КM kazniti za prekršaj pravno lice ako ne postupi po rješenju inspektora, a odgovorno lice u pravnom licu kaznom od 1.000 КM do 3.000 КM.

– S obzirom da je Zakonom o prekršajima RS propisano da, ako je novčana kazna propisana u rasponu, ovlašćeni organ će prekršajnim nalogom izreći minimum propisane novčane kazne, to će republički inspektor rada preduzeti mjere u skladu sa navedenim zakonskim odredbama – objašnjavaju u Inspektoratu RS.

Drugim riječima, biće izrečena kazna od 3.000 KM za kompaniju i 1.000 KM za odgovorno lice. Ako kaznu plate u roku od osam dana, iznos će biti duplo manji.

Cijeli ovaj slučaj, a o kome je Srpskainfo pisala, otkriven je u oktobru prošle godine, odnosno tada je Mladen Todorić upoznao javnost da je poslodavac njegove supruge, koja se oporavljala od operacije, kontaktirao njegovu porodicu jednu veče da ih obavijesti da neće produžiti ugovor sa Slobodankom.

Foto: novi glas info/ RAS Srbija
Foto: novi glas info/ RAS Srbija

Ona je radila u dvije firme “Amika” i “Relaxshoe Bosna” Derventa, koje su vlasnički povezane.

U obe firme radila je po osnovu ugovora o radu na određeno vreme koji su zaključivani radi privremenog povećanja obima posla.

Pojednostavljeno, Slobodanka je prvo u firmi “Amika” radila na određeno do trenutka kada više nije mogao biti produžavan takav ugovor, odnosno trebalo je da preraste u ugovor na neodređeno.

Zatim je samo kroz papire prebačena u drugu sestrinsku firmu “Rleaxshoe Bosna”, počevši od 1. avgusta 2018. godine.

Obe firme su na istoj adresi, pod jednim krovom, a Slobodanka je nastavila da radi isti posao i na istom radnom mjestu. Tu je radila godinu i dva mjeseca.

Nakon kontrole inspektor je utvrdio da je riječ o poslovima iz redovne delatnosti firme, te se ne može govoriti o privremenom povećanju obima posla što se navodi kao razlog zaključenja ugovora o radu na određeno vrijeme, zbog čega je naloženo da se radno-pravni status radnice reguliše u skladu sa Zakonom o radu. Inače, vlasnik ove dvije firme je iz Italije.

Njihovo poslovanje u Republici Srpskoj, odnosno u Dervetni je izuzetno uspješno.

Tako su u 2017. godini sa obe firme bili među deset najuspješnihih u BiH po prometu i dobiti iz oblasti preduzeća koja se bave proizvodnjom obuće i odjeće.

“Amika” je imala prihode od oko 19,3 miliona KM, a prikazanu dobit od 1,4 miliona KM, dok je “Relaxshoe Bosna” imala dobit od 745.000 KM.

Firma “Relaxshoe Bosna” je na rješenje inspektora uložila žalbu Ministarstvu rada, koje je u drugostepenom postupku odbilo kao neosnovanu.

Pročitajte još

Poslodavac je protiv drugostepenog rešenja pokrenuo upravni spor pred nadležnim sudom.

Takođe, nakon podnošenja žalbe resornom ministarstvu, poslodavac je zatražio odgodu izvršenja rješenja do okončanja drugostepenog postupka.

Inspektorat RS odbio je zahtjev poslodavca kao neosnovan, te je poslodavac pokrenuo upravni spor i protiv zaključka Inspektorata.

Srpskainfo juče je pokušala da stupi u kontakt sa direktorom firme, ali bezuspješno.

Rečeno nam je da je “direktor zauzet sastančenjem cijeli dan i da zovemo u ponedjeljak”.

– Dalji tok inspekcijskog postupka zavisi od postupanja samog poslodavca i ishoda sudskih postupaka – poručuju iz Inspektorata RS.

Žunić: Ovo nije usamljen slučaj, tražiću izmjenu zakona

Igor Žunić, narodni poslanik iz Dervente, koji je upoznat sa cijelim slučajem i koji je, kako kaže, lično tražio kontrolu inspekcije, osuđuje ovakvo ponašanje poslodavca.

– U Narodnoj skupštini RS ću tražiti da se mijenjaju određenja zakonska rješenja kako se ovakve stvari ne bi dešavale, a sigurno nije jedini slučaj – poručuje Žunić.