Kolumne

Slobodni demokratski klaster

Građani BiH juče su glasali. Koje će stranke i političari, u naredne četiri godine, vladati u opštinama i gradovima, utvrdiće, i zvanično, Centralna izborna komisija BiH. Ali, uskoro ćemo dobiti i jedne druge, ne manje bitne rezultate.

Slobodni demokratski klaster
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAIJA

Saznaćemo da li su na, bar nominalno, slobodnim i demokratskim izborima glasačka mjesta bila klasteri, ili narodski rečeno žarišta, za novi talas pandemije.

Da li će se, nakon 15. novembra opštinama i gradovima slobodno širiti jedino korona virus?

Ako je suditi po ponašanju na brojnim biračkim mjestima, ne piše nam se dobro.

Biće da su birači svu svoju slobodoumnost i građanski neposluh iskazali jedino kroz ignorisanje mjera, koje im mogu sačuvati zdravlje. Propisano je da nema grupisanja, ali ispred biračkih mjesta su zametnuti pravi teferiči. Fizička distanca od metar i po bila je obavezna, ali su se gurali, kao u redu za brašno usred ratnog stanja. Maske su mnogi, da bi lakše disali danas, ne misleći na sutra, ležerno spustili ispod nosa ili na bradu. Jasno je rečeno – nema rukovanja, ali ehej, ko slobodnom građaninu koji decenijama bez roptanja trpi najgore bezobrazluke moćnika, ko takvom dakle, može zabraniti da se rukuje s kumom ili komšijom.

Pročitajte još

Ni mnogi članovi biračkih odbora se nisu baš proslavili u provođenju slobodnih, fer, demokratskih i epidemiološki sigurnih izbora. Kulirali su dok su se birači duvali jedni drugima za vrat, a na pitanje: „Zar mi nećete izmjeriti temperaturu, to je obavezno“, samo bi prezrivo odmahivali rukom.

S druge strane, znali su glumiti šerife, sasvim neprikladnim i besmislenim naredbama. Tako, nisu dozvoljavali građanima da se fotkaju dok ubacuju glasačke listiće u kutije. U istoj pozi slikani su svi viđeniji političari, od Tilave do Milića i Banjaluke, ali građanima to nije dozvoljeno.

„Zabranjena je upotreba mobilnog telefona na biračkom mjestu“, reče jedan član biračkog odbora, kraj kojeg su vjerovatno protutnjali mnogi „bugarski vozovi“, jer su birači, bez problema, mobilne unosili u kabine.  

Nije, dakle, u pitanju samo korona virus. Virusi razni kruže Bosnom i Hercegovinom i od nas zavisi hoćemo li zaustaviti epidemiju.