Banjaluka

Službena evidencija Agencije za lijekove BiH: "TGT Tehnogas" NIJE UVEZLA medicinski kiseonik prošle godine

U službenim evidencijama Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH nema podataka da je firma "TGT Tehnogas" uvezla medicinski kiseonik prošle godine, potvrđeno je za Srpskainfo u ovoj Agenciji.

Službena evidencija Agencije za lijekove BiH: "TGT Tehnogas" NIJE UVEZLA medicinski kiseonik prošle godine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podsjećamo, gradonačelnik Draško Stanivuković danas je rekao da se u UKC RS isporučuje kiseonik koji nije prošao kontrole, a da je taj posao povjeren firmi koja ima dozvolu samo za uvoz tehničkog, ali ne i medicinskog kiseonika. Naveo je da se radi o ovoj firmi iz Laktaša.

– Agencija za lijekove i medicinska sredstva BIH (ALMBiH) , s obzirom na svoje područje rada i zakonom propisanu nadležnost raspolaže podacima o lijekovima inostranih proizvođača koji su uvezeni u BIH i o lijekovima domaćih proizvođača koje su proizveli i pustili u promet u BiH. Uvoznici i domaći proizvođači dostavljaju izvještaje ovoj Agenciji u tekućoj godini za prethodnu godinu i Agencija na svojoj zvaničnoj web-stranici www.almbih.gov.ba objavljuje godišnji Izvještaj o prometu lijekova (sredinom godine za prethodnu godinu). Tako ne raspolažemo podacima o prometu lijekova u 2021. godini. Uvidom u službenu evidenciju ustanovili smo da “TGT Tehnogas” nije imao uvoza lijeka medicinskog kiseonika u 2020. godini – rekli su nam iz ove Agencije.

Pročitajte još

Stanivuković je danas ispred Okružnog javnog tužilaštva rekao da u UKC dolazi kiseonik bez licenci, atesta i kontrole serija i bez papira koje potvrđuju o kom kiseoniku se radi, te da ima dokaze da firma “TGT” iz Laktaša taj kiseonik isporučuje, ali da ona nije registrovana za unutrašnji promet lijekova.

– Medicinski kiseonik jeste lijek, ali ova firma nije registrovana za promet lijekova. Ova firma nema dozvole da radi sa medicinskim kiseonikom – istakao je on.

Prema njegovim riječima, firma koja se bavi uvozom ima dozvolu samo za uvoz tehničkog, odnosno industrijskog gasa, koji koriste, na primjer mehaničari, a nema licencu za uvoz lijekova, odnosno medicinskog gasa.

Prihvati notifikacije