Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SLUŽBENICI PRIJETE ŠTRAJKOM Sindikati zaposlenih u institucijama BiH pisali i visokom predstavniku

Politika
Autor:

foto : Siniša Pašalić/RAS Srbija

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika institucija Bosne i Hercegovine uputio je dopis Savjetu ministara BiH i OHR-u u kojem traže hitno privremeno finansiranje institucija BiH ili, kako ističu, slijedi štrajk.

S obzirom na to da Savjet ministara nije usvojio budžet za 2019. godinu i da su institucije BiH prvih šest mjeseci ove godine finansirane na osnovu odluke o privremenom finansiranju, koja nije dovodila u pitanje plate i naknade zaposlenima u državnim institucijama, Sindikat pita šta će biti sa platama za period juli-septembar 2019.

Godinama traže uspostavljanje socijalnog dijaloga sa Savjetom ministara, ali, razumijevanja nema.

– Nisu se nikad udostojili da prime nikoga ispred saveza i da uopšte saslušaju neku problematiku, mada smo im pisali. Predsjedavajući Savjeta ministara i njegov zamjenik nikad nas nisu primili, niti smo s njima mi ma jednu temu razgovarali da bar uspostavimo socijalni dijalog – navodi Dragan Krvavac ispred Sindikata saveza policijskih organa BiH.

Sjednica Savjeta ministara, koja je bila zakazana za 10. juli je otkazana. Naredna je zakazana za sutra. Za sada je neizvjesno  hoće li ta sjednica biti održana zbog neslaganja političkih stranaka o završetku formiranja vlasti.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO