Politika

"Šmit i bilo ko drugi nema pravo da mijenja entitetske ustave" Cvijanovićeva istakla da je neprihvatljivo da se visoki predstavnici miješaju u zakonodavni sistem

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Kristijan Šmit ni bilo ko drugi nema pravo da donosi bilo kakve zakone i mijenja entitetske ustave, jer im Dejtonski mirovni sporazum nije dao pravo, niti mogućnost da tako nešto rade.

Željka Cvijanović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Cvijanovićeva je rekla da je neprihvatljivo da se visoki predstavnici miješaju u zakonodavni sistem, u živote ljudi, tako što su ih sklanjali, ostavljali bez hljeba, ličnih dokumenata, uništavali porodice i ništa nisu mogli dokazati, a pritom nisu im dali nikakvu pravnu zaštitu da se odbrane od njihovih lažnih kvalifikacija.

– Po Dejtonskom sporazumu visoki predstavnici su dizajnirani kao neko ko koordiniše napore strana da nešto postignu, a među kojima je i Republika Srpska, kao i neko ko olakšava neke procese – pojasnila je Cvijanovićeva sinoć.

Ona je rekla da BiH može biti pristojna zemlja, ali je za tako nešto potrebno baviti se na sjednicama od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, entitetskih parlamenata i vlada stvarima koje su u njihovoj nadležnosti, međusobno dobro koordinisati aktivnosti i gledati kako pomoći sebi i drugima.

– U BiH je sve naopako, imamo takvu tendenciju u Republici Srpskoj da se proba formirati vlast na nivou BiH. Hajde da se proba sarađivati. Srpska ima svoje ustavne nadležnosti, ne blokiramo projekte u Federaciji BiH (FBiH), ali moraćemo kao kontramjeru – rekla je Cvijanovićeva.

Pročitajte još

Ona je rekla da s druge strane u FBiH blokiraju projekte Republici Srpskoj, žele da je neutrališu, minimiziraju njenu ustavnu poziciju, optužuju i pričaju protiv Srpske.

– Treći, koji su spoljni faktor, samo očekuju da mi puzimo i kažu sada nemate imovinu. Sada nemate imovinu, nemate taj naziv, obilježja, praznik. To nema veze ni sa slovom Ustava i zakona, međunarodnim sporazumima, ljudskim pravima, kao ni sa bilo kojim univerzalnim pravom. To ima samo veze sa maltretiranjem, brutalnim pristupom i sa nečim što se zove neuspjeh – napomenula je Cvijanovićeva.

Govoreći o radu Ustavnog suda BiH, Cvijanovićeva kaže da je taj sud napravio grešku, jer su ljudi kojima bi pravo trebalo da je svetionik to prekršili.

– Kakav je to sudija Ustavnog suda BiH koji sam prekrši svoja pravila i onda još očekuje da ga brane stranci iz neke ambasade. To je bolesno stanje – konstatovala je ona.

Cvijanovićeva je rekla da prepoznaje da su ovdje napravljene zamke da se umanji pozicija Republike Srpske sa namjerom da se odugovlači uklanjanje stranih sudija i njihova zamjena sa domaćim sudijama u Ustavnom sudu BiH da bi oni u međuvremenu u potpunosti premodelirali BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije