Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Smrt fašizmu

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Više od 1.000, a možda i čak i 2.000 antifašista, marksista, jugonostalgičara… ostarjelih Titovih pionira i mladih otporaša okupilo se u subotu u Jajcu da proslave Dan Republike. Da, da, one republike koja više ne postoji, a koja je utmeljena na drugom zasjedanju AVNOJ-a, u Jajcu 29. novembra 1943. Slavili su, dakle, Jugoslaviju.

Kao i na svakom vašaru, svega je tu bilo: i petokraka i zastava država nastalih baš raspadom Juge, i kalendara na kojima su se ukrštali harizmatični lik maršala Tita i vlažni pogledi obnaženih plastičnih ljepotica. Igralo se i kozaračko i užičko, pjevale popevke i sevdalinke, jeli sendviči iz kese i sindikalni ćevapi i pila rakija iz plastičnih flašica od kisele…

Bilo je, dakle, svega, ali nije bilo mržnje, nasilja, vrijeđanja – ma šta vrijeđanja, niko nikog nije poprijeko pogledao, iako su se pred Muzejem AVNOJ-a okupili „drugarice i drugovi“ iz svih krajeva bivše Juge, od Vardara do Triglava… Ma šta Triglava, došli su i „tovariši“ čak iz Trsta. Eto, nije im smetalo što su široke narodne mase jugoslovenske, sve tamo do pedesetih, skandirale „Trst je naš“. U kozaračkom kolu, rame uz rame, igrali i oni koji su se, možda, prije dvedeset i kusur godina, gledali preko nišana.

Može, dakle, bez nasilja, mržnje, diskriminacije, čak i kada nema države koja ti te „aktivnosti“ zabranjuje, pod prijetnjom upotrebe sile. Čekajte, može čak i bez sile. Sve se, dakle, može, kad se hoće i kad se slijede neke „zastarjele“ vrijednosti: solidarnost, poštivanje različitosti, uvažavanje prošlosti, čovjekoljublje i vjera u bolje sutra, uprkos svemu.

Cinici će reći: okupile se matore komunjare, žao im što je njihovo prošlo! Da li je baš tako? Da li je to cijela istina? Biće da nije. Jer bilo je, u Jajcu, i to u priličnom broju, i mladića i djevojaka, koji su vrlo ozbiljno čitali marksističku literaturu i istorijske zapise, a i onih koji to nisu čitali, ali ne žele da mladost provedu zatvoreni u torove i rintajući za crkavicu, da bi tajkunima, koji ih ponižavaju, punili džepove.

„Drugarice i drugovi“ su se u Jajcu pozdravljali sa „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“ Biće da je u tome suština.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO