Društvo

Smrt u porodilištu, sumnja u roditeljskom domu: Kakva je procedura kada beba umre odmah nakon rođenja

Dokumentarac “Gdje je Sara” nedavno je potresao celi region. Ovaj slučaj je mnoge podstakao na razmišljanja o tome šta se događa kada beba umre u porodilištu, svega nekoliko dana ili čak nekoliko sati nakon rođenja.

djeca groblje gdje je Sara novo groblje Vrbanja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kako navode sagovornici Srpskainfo, smrt tek rođene bebe je šok, ne samo za roditelje, nego i za ljekare, babice i ostale profesionalce koji svjedoče tragediji, ali takve stvari se jednostavno dešavaju.

– To nije tabu, nego je, nažalost, dio našeg posla. Propisane su jasne procedure i tačno se zna šta treba preduzeti u ovako traumatičnim situacijama – kaže za Srpskainfo medicinska sestra, koja godinama radi u Univerzitetskom kliničkom centru RS na Paprikovcu u Banjaluci.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kakve su tačno te procedure, šta ko treba da preduzme i koliko se često dešava da novorođenče umre? U UKC RS zvanične odgovore na ova pitanja nismo dobili, ni 15 dana nakon što im je upućen upit Srpskainfo.

Nezvanično, ovakvi slučajevi su rijetki, ali ipak ne toliko rijetki da ne bi postojala “uhodana praksa” i jasan protokol. 

O smrti novorođenčeta se prvo obavještavaju roditelji, a potom se tijelo bebe šalje na obdukciju. Neki roditelji preuzimaju tijelo novorođenčeta i sami se pobrinu za sahranu, ali postoje i slučajevi, kada oni to prepuste groblju na koje zdravstvena ustanova pošalje posmrtne ostatke novorođenčeta.

“Moja kćerka je živjela samo 6 dana”

Banjalučanka Marija M. (60), svjedoči o svom traumatičnom iskustvu, koje ne može zaboraviti ni nakon 22 godine. 

Krajem 2002. godine je, kaže, rodila devojčicu u 8. mjesecu trudnoće. Dijete je bilo nezrelo i nije se uspjelo izboriti sa infekcijom, koju je dobila još u maminom stomaku.

– Mene su nakon poroda otpustili kući, moja kćerkica je ostala u bolnici u inkubatoru. Poživjela je samo 6 dana. Doktorica, koja je u to vrijeme bila načelnica neonatologije, pozvala me telefonom i izjavila saučešće. Naravno, bila sam slomljena – priča naša sagovornica.

Ne sjeća se, kaže, da li je porodica iz UKC RS dobila telegram, kao što se desilo nekoliko godina kasnije, kada je na Klinici za intenzivnu medicinu UKC RS preminuo njen otac. 

-Pošto sam ja bila u babinama, suprug je gledao da me zaštiti koliko god je mogao. On je preuzeo tijelo naše malene, organizovao sahranu, obavio formalnosti u matičnom uredu – kaže Marija.

ginekologija ukc klinički centar
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ovoj porodici  je jasno šta se dogodilo s njihovom bebom, ali u mnogim drugim porodicama koje su izgubile novorođenče, nakon filma “gde je Sara”, tinja sumnja.

Pročitajte još

Iz Gradske uprave Banjaluka objašnajvaju za Srpskainfo da se sva  novorođenčad, pa i ona mrtvorođena, upisuju u  Matične knjige, u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama i Pravilnikom o postupku izdavanja i obrascu prijave rođenja djeteta.

-Mrtvorođeno dijete se upisuje u Matičnu knjigu rođenih isto kao i živorođeno dijete, ali sa obaveznom pribilješkom da je rođeno mrtvo. Prijava rođenja se iz bolnice, odnosno porodilišta, dostavlja matičaru u roku od 24 sata. Ime djeteta se, u tim slučajevima, upisuje u matičnu knjigu rođenih samo na izričiti zahtjev roditelja – navodi se u odgovoru iz Gradske uprave.

Bebe bez imena

Ukoliko novorođenče poživi izvesno vrijeme nakon rođenja, kako objašnjavaju matičari, i prijavu rođenja i potvrdu o smrti  nadležnom matičaru dostavlja zdravstvena ustanova na propisanim obrascima. 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodaju da je prije tri godine uveden novi način prijave, koji je digitalizovan. Tako je omogućeno roditeljima da sve podatke daju još u porodilištu, te da, osim u izuzetnim slučajevima, ne moraju ni ići u Matični ured, da “prijave” dijete.

Od 2021. godine prijava rođenja izdaje se i u elektronskoj i u papirnoj formi.

– Do tada prijave koje dođu iz bolnice su sadržavale samo elementarne podatke o mjestu, datumu i satu rođenja i polu djeteta, te podatke o roditeljima djeteta, a ostali podaci unosili su se u matičnu knjigu rođenih tek kada roditelji pristupe matičaru sa izjavom o imenu djeteta. Novi obrasci u najvećem broju slučajeva sadrže sve podatke koji su neophodni za upis djeteta u matične knjige rođenih – objašnjavaju iz Gradske uprave Banjaluka.

Time, kako dodaju, većina roditelja nema potrebu da dolaze u matičnu službu i oni rodni list bebe dobiju poštom.

-Ovo nije slučaj u situacijama kada je neophodno, na primjer, vršiti postupak priznanja očinstva ili obaviti neke druge upravne radnje – navode banjalučki matičari.

Ako dijete umre u porodilištu za manje od 24 sata od rođenja, zdravstvena ustanova prijavu smrti najčešće dostavlja odmah, dakle istovremeno kada i prijavu rođenja.

– U svim drugim slučajevima bolnica prijavu rođenja dostavlja matičarima naredni dan po rođenju deteta, a potvrdu o smrti u dinamici koja odgovara zdravstvenoj ustanovi. Neke zdravstvene ustanove potvrde o smrti beba ne dostavljaju matičarima službenim putem, već ih uručuju porodici pri preuzimanju tijela umrle bebe, ili ih čak proslijeđuju gradskom groblju – navodi se u odgovoru iz Gradske uprave.

Ako se roditelji ne obrate matičaru, upise u matičnu knjigu rođenih i u matičnu knjigu umrlih matičari obavljaju na osnovu dokumentacije koja je dostavila zdravstvena ustanova.

A to, između ostalog, nerijetko znači i da beba bude upisana bez imena, samo kao žensko ili muško dijete svojih roditelja.

Tišina na Gradskom groblju

Iz Javnog komunalnog preduzeća Gradsko groblje Banjaluka, nisu odgovorili na pitanja novinara Srpskainfo, o procedurama kojih oni moraju da se pridržavaju kada se sahranjuju posmrtni ostaci tek rođenih beba. Umjesto odgovora, poslali su nekoliko nedjelja staro saopštenje za javnost, koje su izdali povodom objavljivanja filma “Gde je Sara”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu