Gradovi

SNAŽNE EMOCIJE ZAPLJUSNULE GRAD NA SAVI Probuđene uspomene na tragičnu sudbinu djece sa Kozare

Na dokumentarnoj večeri održanoj u petak naveče u gradiškom „Kulturnom centru“ oživljene su uspomene na Drugi svjetski rat i tragičnu sudbinu djece sa Kozare. Najviše vremena posvećeno je„Miki Bundalo – Kozarčanka sa dva imena i tri prezimena“ o kojoj je naš portal nedavno objavio reportažu.

SNAŽNE EMOCIJE ZAPLJUSNULE GRAD NA SAVI Probuđene uspomene na tragičnu sudbinu djece sa Kozare
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Minja Šukalo

To je potresno sjećanje na djecu Kozare, stradalu tokom Drugog svjetskog rata u logorima NDH-a. Sa područja gradiške opštine umoreno je više od četiri hiljade mališana.

Pročitajte još

Samo manjina malih logoraša, među kojima je Mika Bundalo iz Grbavaca u Knešpolju koja je četrdeset godina kasnije vraćen identitet, uspjela je preživjeti zahvaljujući humnitarki Diani Budisavljević i zagrebačkoj porodici Fistrić.

U programu su o tome vremenu i akciji „Arena traži vaše najmilije“ svjedočili Ranko Preradović, novinar koji je pratio akciju vraćanja Kozari ove djece, pjesnikinja Stevka Kozić Preradović, bivši logoraš Vasilije karan te Sara Popović violinistkinja i Minja Šukalo student Muzičke akademije u Banjaluci. Ovaj program pomogla je gradska uprava Gradiška.