Svijet

SNIMCI HAOSA U NAGORNO-KARABAHU Tenkovska borba Jermenije i Azerbejdžana (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimak na kom je zabilježeno kako jermenske oružane snage napadaju azerbejdžanske trupe u području regiona Nagorno-Karabah u kom od jutros traju borbe.

SNIMCI HAOSA U NAGORNO-KARABAHU Tenkovska borba Jermenije i Azerbejdžana (VIDEO)
FOTO: CONFLICTNEWS/TWITTER

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, saopštio je premijer ove zemlje Nikol Pašinjan.

Pašinjan je na fejsbuku objavio post u kojem je napisao da je u zemlji proglašeno ratno stanje i opšta moblizacija, prenosi TAS.

Prethodno je predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina.

Pročitajte još

Jutros je jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao da su oružane snage Azerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspešno drži pod kontrolom.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, zbog čega su oružane snage ove zemlje odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cele linije fronta. Azerbejdžan je prijavio štetu, kao i povrede među civilima.

Portparol ministarstva odbrane Jermenije je saopštio da su dva helikoptera i tri bespilotne letilice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenijela je novinska agencija TAS.

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana.

Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.