Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SNSD: Cilj je pokušaj rušenja institucija Republike Srpske

Politika
Autor:

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Radovan Višković, šef Kluba SNSD

Nakon rasprave na sjednici Narodne skupštine postalo je svima jasno da je Anketni odbor prekršio Ustav Republike Srpske, Poslovnik o radu Narodne skupštine i  upozorenje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da se ne smiju upuštati u sudske i tužilačke radnje, jer je to suprotno  propisima, saopštio je Klub SNSD u Narodnoj skupštini RS.

Oni navode da je došlo do zloupotrebe položaja i ovlaštenja Anketnog odbora, jer je prekoračio granice svojih nadležnosti jasno utvrđenih članom 99. Stav 3. Poslovnika o radu Narodne skupštine. U tome je, kako navode u SNSD, prednjačio predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović kao svojevrsni politički koordinator protesta grupe „Pravda za Davida”.

– Očigledan cilj je pokušaj rušenja institucija Republike Srpske, koordinisan od strane rukovodstava PDP-a, SDS-a, sarajevskih medija i pojedinih stranih ambasada koje obezbjeđuju sredstva. Predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović dao je pravo licima koji nisu članovi Anketnog odbora da ispituju tužioce, ministra i pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova, kao i druga ovlaštena lica, i usmjeravaju rad Anketnog odbora. Anketni odbor se upustio u sudske i tužilačke radnje dajući čak i kvalifikaciju krivičnog djela ubistva, čime je grubo narušio vladavinu prava ulazeći u nadležnost pravosudnih organa. Time je ugrožena ustavna podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Na taj način Anketni odbor je radio suprotno pravnim standardima koji su temelj svake države – istakli su u SNSD.

Dodali su i da je “svima jasno da je u pitanju namjera pribavljanja političke koristi, pa o tome treba obavijestiti nadležno tužilaštvo i dostaviti mu svu raspoloživu dokumentaciju da utvrdi da li se radi o krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja od strane predsjednika Anketnog odbora i članova Anketnog odbora koji su većinom glasova uputili izvještaj Narodnoj skupštini”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO