Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Socijalna država

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Već godinama na socijalnu zaštitu u Bosni i Hercegovini iz budžeta ode sav prihod od poreza na dodatu vrijednost, a godišnje je to oko četiri milijare maraka. Dok se iz budžeta isplate još plate i subvencije, ostane para toliko da se mogu servisirati dugovi i plaćati tekuće održavanje.

Svakog četvrtog građanina država smatra siromašnim. Nezaposlenih je gotovo polovina. Svaki treći je zaposlen u javnoj upravi. Penzionera koliko i radnika. Za više od 35.000 zaposlenih ne uplaćuju se penzioni doprinosi.

Ne treba biti stručnjak pa reći da u takvim uslovima nema mogućnosti za napredak i da podaci govore da nas od sunovrata u provaliju dijeli samo jedan mali korak.

Ipak, oni koji vladaju daće sve od sebe da se to ne desi. Ne zato što imaju strategiju da poprave stanje. Nažalost, uradiće sve da stanje ostane isto. Jedino njima tako odgovara. Lako je vladati i manipulisati sa tolikom brojem socijalnih slučajeva (birača). Što više zadovoljnih i samostalnih, to više onih koji bi pravili rezove.

Zato, rijetko ko zaista vjeruje u ozbiljnost vlasti da provede mjere iz reformske agende jer one znače i smanjenje javne uprave i promjene u socijalnoj zaštiti. Zato do sada nijedna vlast nije napravila rezove.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO