Kolumne

"Šojići" i Debevec

“Cijelu državu pokrali, a ne može da se nađe nijedan dokaz”. Ovo je rečenica koju je u legendarnoj seriji “Bela lađa” izgovorila filmska bitanga Srećko Šojić.

sinisa trkulja odgovorni urednik euroblic
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ova konstatacija aktuelna je i danas u Republici Srpskoj i BiH. Tužno je što ovde nije riječ o seriji već o našoj realnosti.

Država je pokradena, javna preduzeća su u minusu, budžet je sve tanji, a rješenja se ne naziru. Čekamo samo da neko objelodani da su počele pozajmice novca za isplate, recimo penzija. Zašto je to tako i zašto niko ne odgovara za sve očigledniju pljačku? Odgovor danas nije teško pronaći.

Kriminalne organizacije u demokratskim državama nastaju najčešće u prostoru gdje državne institucije ne funkcionišu ili rade loše. Kod nas u BiH kriminal se ugnijezdio tamo gdje nikako nije smio, a to je u pravosuđu.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec završio je u zatvoru, a pored silnih optužbi istraga je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem. Tužilaštvo BiH proširilo je istragu navodeći da je došlo do dokaza da je Debevec primao poklone od lica koja su imala postupke pred Sudom.

Društvo u zatvoru mu pravi Osman Mehmedagić, bivši šef OBA, čovek zvani “diploma”. Treba li podsjećati da nijedan glavni tužilac BiH nije dočekao kraj mandata? I oni su se bavili “potkivanjem” umjesto da su radili svoj posao.

Pročitajte još

Pitam se da li je sad potrebno bilo kakvo dodatno objašnjenje. Iz svega se može izvući zaključak da su i “Šojići” iz BiH mogli mirno da kradu bez ikakvog straha da će završiti u zatvoru. Istraga otkriva da su imali dobrog zaštitnika kao niko na ovoj planeti.

Rijetkost su bile optužnice za, recimo, privredni ili politički kriminal. I one malobrojne koje su bile podignute brzo su i na neobjašnjiv način padale. Zbog toga i pitanje da li su u zatvorima završavali samo oni koji nisu imali jaku zaleđinu!?

Stranački prvaci, direktori i ostala svita nisu trebali da se plaše. Pitam se samo koliko nevinih ljudi trenutno leži iza rešetaka. Presude koje je Sud BiH donosio za ratne zločine trebalo bi da se ponište i da se ponove postupci, jer je očigledno da je Debevec, kako to otkriva istraga, bio dobri duh, miljenik SDA, koji je ispunjavao želje.

Nije teško biti vlast, ali je teško vladati časno i pošteno!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije