Svijet

Šolc poslao oštru poruku Putinu "Mislio je da će pokoriti Ukrajinu za 2 do 4 nedjelje, ali se PREVARIO"

Premijer Njemačke Olaf Šolc izjavio je danas da se u Ukrajini odvija najveći rat u Evropi od Drugog svjetskog rata i da je ruski predsjednik Vladimir Putin očekivao da će pokoriti Ukrajinu za dvije do četiri nedelje, ali da je ukrajinski narod pružio "snažan otpor ruskoj agresiji".

Olaf Šolc i Vladimir Putin
FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK / POOL/EPA

Svaki dan ljudi plaču, tuguju i umiru u Ukrajini. Zato ću da se fokusiram danas na rat u našem susjedstvu. Uprkos velikim gubicima, veliki dijelovi ruske vojske ostali su netaknuti. Rusija je spremala vojsku za ovaj rat mnogo godina i razvila je nova, smrtonosna oružja i sisteme na svim nivoima –  rekao je Šolc na panelu na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

On je ocijenio da je ruska ekonomija dugo radila u ratnom stanju.

– Putin je stavio ekonomiju, obrazovanje, nauku i kulturu u Rusiji potpuno pod svoju kontrolu. Svako ko radi aktivno na slobodi i demokratiji (u Rusiji) mora da se plaši za svoj život. Vidjeli smo to po užasavajućim vijestima o smrti Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru. Štaviše, Putin šalje još vojske na front. Stoga moramo da pitamo sebe, dvije godine nakon početka rata, da li radimo dovoljno da stavimo Putinu do znanja da smo spremni za dugačak put? Da li radimo dovoljno, znajući da bi ruska pobjeda značila kraj Ukrajine kao slobodne, nezavisne i demokratske zemlje, uništenje mirovnog poretka u Evropi? – istakao je Šolc.

Pročitajte još

On je rekao da je ovo najteži test Povelje UN od 1945. godine.

porušena zgrada u Ukrajini
FOTO: NATIONAL POLICE OF UKRAINE HANDOUT HANDOU/EPA

– Dvije stvari su ključne, prema mom mišljenju. Prvo, prijetnja od Rusije je stvarna. Zato odbrambene sposobnosti moraju biti kredibilne i ostati takve. Pod dva, ne želimo konflikt NATO i Rusije, stoga, sve zemlje koje podržavaju Kijev su rekle da neće slati svoje vojnike u Ukrajinu. Međutim, Putin i vojni establišment u Moskvi ne smije da se ostavi u zabludi da mi, najsnažnija vojna alijansa na svijetu, možemo da branimo svaki kvadratni metar naše savezničke teritorije – istakao je Šolc.

Kada je riječ o konfliktu Bliskom istoku, Šolc kaže da Izrael ima pravo da se brani.

– Ne zaboravite, rat je počeo tako što je Hamas izvršio strašan napad na Izrael 7. oktobra. Izrael ima pravo da brani svoju teritoriju i može da računa na nas. Šta to znači – vrlo smo jasni da neke stvari moraju da se odrede. Humanitarna pomoć mora da stiže u Gazu, više nego što danas stiže. Rat mora da se vodi u skladu sa međunarodnim ratnim pravom. Treće, mora da se izgradi rješenje između izraelskog i palestinskog naroda, mora da se razmišlja kako da bude dobrih susjedskih odnosa između dva naroda – rekao je Šolc.

On je naglasio da je poruka narodu Pojasa Gaze jasna.

– Mislim da smo bili konkretni kada smo rekli da mogu da računaju na EU, SAD. Kad kažemo da tražimo miroljubivo rešenje za njih, mislimo na to da mogu da vladaju u svojoj državi, to je ono što predlažemo u rješenju o dvije države – rekao je Šolc, a prenosi Tanjug.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije