Društvo

Spas u posljednji čas: Prosvjetari dobili junske plate, isplaćeni tek nakon policajaca i činovnika

Radnici koji primaju plate iz budžeta Republike Srpske konačno mogu da odahnu: juče je i poslednjem sa ovog spiska isplaćena junska plata. To znači da, zvanično, plate u Srpskoj ne kasne, jer je propisano da se plata za prethodni mjesec mora isplatiti do kraja narednog mjeseca.

Sindikat uprave RS pres
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kao i obično, posljednji u redu čekanja su bili prosvjetari.

– Zaposleni u osnovnim školama su plate dobili u srijedu, a ostali zaposleni u prosvjeti i kulturi juče – potvrdio je za Srpskainfo Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić je potvrdio da su članovi njegovog sindikata plate dobili u ponedjeljak, dok su prije činovnika isplaćeni policajci, koji su tradicionalno, prvi na platnom spisku.

I prošlog mjeseca prosvjetari su platu dobili posljednji i isplaćeni su tek 28. i 29. juna.

Mada ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović tvrdi da budžet Srpske nije u krizi i da plate u javnom sektoru ne kasne, među budžetlijama, a naročito među zaposlenima u prosvjeti sve je više strahova i gunđanja.

Božo Marić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Uvijek to tako počinje. Prvo plata dođe dan dva kasnije nego prethodnog mjeseca, pa onda počne kasniti, pa svi prestanu pričati o povećanju plata i samo mole boga da bude isplaćena. Ne sluti to na dobro – kaže jedna profesorica iz Banjaluke, koja već decenijama radi u prosvjeti.

Prvi sindikalac među prosvjetarima je ipak optimista i tvrdi da je najgore prošlo.

– Vjerujem da će se u narednim mjesecima situacija stabilizovati i da plate neće kasniti. Da li će biti povišice, još je rano govoriti, ali mi ćemo se borati za povećanje plata u prosvjeti – kaže Gnjatić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije