Društvo

SPC i vjernici proslavljaju svetu Fevroniju: Ove riječi danas nikako ne biste smjeli izgovoriti

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu prepodobnomučenicu Fevroniju.

Crkva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kćerka senatora Prosfora iz Rima. Da bi izbjegla brak sa smrtnim čovjekom, ona sebe obruči Hristu i zamonaši se na Istoku u zemlji Asirskoj, u manastiru, gdje njena tetka, Vriena, bješe igumanija.

Lisimah, sin nekoga velikaša, imaše želju da se oženi Fevronijom, no kako car Dioklecijan podozrevaše u njemu potajnog hrišćanina, posla ga na Istok, sa Selinom, stricem njegovim, da hvata i ubija hrišćane.

Surov bješe Selin kao zvijer, i svuda bez poštede istrebljivaše hrišćane. Lisimah, naprotiv, gdje god mogaše šteđaše hrišćane i sklanjaše ih od svoga zveropodobnog strica.

Od moštiju svete Fevronije bivahu mnoga iscjeljenja, a i ona se javljaše u dan praznika njenog i stajaše na svom uobičajenom mjestu među sestrama, i sve sestre gledahu je sa strahom i radošću. Česno postrada sveta Fevronija i preseli se u vječno blaženstvo 310. a 363. godine mošti njene su prenijete u Carigrad.

Besjeda na današnji dan kaže:

Pročitajte još

Ne hvali se sjutrašnjim danom jer ne znaš šta će dan donijeti. Da se ne hvalimo, braćo, onim što nije u našoj vlasti. Vremena i ljeta položio je Gospod pod Svoju vlast, i On njima raspolaže. Samo Bog jedini zna, da li će nas sutrašnji dan ubrojati u žive ili mrtve? Neki su umrli uoči dana vjenčanja svoga; drugi su opet silazili u grob uoči dana krunisanja carskom krunom.

Da niko, dakle, ne govori: sutra će mi biti najsrećniji dan u životu: sutra stupam u brak! Ili: sutra se krunišem carskom krunom! Ili: sutra idem na gozbu veliku! Ili: sutra mi dolazi dobitak veliki! O neka niko ne govori o sreći sutrašnjega dana. Gle, još ove noći može duša izaći iz tela, i naći se sutra okružena crnim demonima u mitarstvima! Još ove noći može se čovjek odvojiti od srodnika i prijatelja, od bogatstva i časti, od sunca i zvijezda, i naći se u društvu sasvim nepoznatom, na mjestu neviđenom, na sudu neočekivanom, piše Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije