Društvo

SPC obilježava dan Sveta 3 mučenika: Na današnji dan nikako ne valja kriti istinu

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava dan Svetih mučenika Manuila, Savela i Ismaila.

Hram
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Sveti Manuil, Savel i Ismail su pravoslavni svetitelji i mučenici iz 4. vijeka.

Bili su rođena braća. Rođeni su u Persiji. Vaspitani u hrišćanskom duhu i kršteni. Bili su visoki činovnici kod persijskog cara Alamundara.

Car ih je poslao na pregovore sa rimskim carem Julijanom Otpadnikom. Car Julijan je tada priredio svetkovinu gdje su njegovi podanici prinosili žrtve idolima. Persijska braća su odbili da učestvuju u tome objašnjavajući da su došli kao izaslanici persijskog cara radi uspostavljanja mira među dva carstva, a ne zbog čega drugog; da su hrišćani, i da smatraju nedostojnim klanjati se mrtvim idolima i prinositi im žrtve.

Car Julijan ih je nakon toga bacio u tamnicu. Nakon dugih mučenja naredio je da ih ubiju. Persijski car Alamundar je zbog toga napao rimske snage Julijana Otstupnika i žestoko ga porazio.

Pročitajte još

Sveta braća Manuil, Savel i Ismail postradali su mučenički 362. godine.

Besjeda na današnji dan kaže:

Kako čovjek može sakriti istinu kod tolikih svjedoka istine! Ništa lažnije nema od laži. Ništa neuspješnije. Ništa drskije. Ništa luđe. Ono što biva unutra u čovjeku to vidi Bog sve i sve vosjke nebeske. Jer ko god laže, Duhu Božjem laže, i Duh Božji ostavlja lažljivca u tami i smrti, prenose Novosti Magazin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije