Politika

Specijalne jedinice idu ka Jarinju: Velike gužve na Merdaru, konvoj ROSU prošao kroz Leposavić (VIDEO)

Jarinju i Brnjaku, dva administrativna prelaza prema Kosovu i Metohiji gdje je juče bilo prilično tenzično, danas je mnogo mirnije.

Specijalne jedinice idu ka Jarinju: Velike gužve na Merdaru, konvoj ROSU prošao kroz Leposavić (VIDEO)
FOTO: TV PRVA SCREENSHOT

Međutim, putevi su i dalje blokirani i nema putničkog saobraćaja osim prelazaka pješice. Na trećem prelazu, Merdare, su već gužve za probne RKS tablice.

U neposrednoj blizini prelaza su, kavlja Kossev, kao i juče raspoređene specijalne jedinice kosovske policije (ROSU), dok pojedinci na Tviteru navode da je konvoj od oko 15 oklopnih i policijskih vozila krenulo ka Jarinju, prensi Blic.

Kossev navodi da je na Brnjaku mirno, da je jedan broj građana okupljen, i da se očekuje da pristigne još ljudi.

Pročitajte još

– Nije ih uplašio jučerašnji suzavac, to su mi rekli. Nastavljaju da blokiraju dok se ne riješi. Stiglo je pojačanje blindiranih vozila, oko pet. Oni se nalaze na prvom punktu, oko dva kilometra niže od prelaza. Oni su upravo napravili novi punkt i ne dozvoljavaju ljudima da dođu gore, to jest u pojasu od dva kilometra ka samom prelazu. Najviše okupljenih je kod mosta odakle ne mogu gore. Na samom prelazu je mirno – javlja Kossev.

I na Jarinju je mirno bilo i tokom noći i jutros.

Inače, nisu samo specijalne policijske jedinice te koje se smenjuju. Na prelaze se od juče upućuju zaposleni u pojedinim institucijama koji smjenjuju jedni druge.

Gužve na Merdaru

Za to vrijeme, na Merdaru su već velike gužve onih građana koji čekaju probne tablice RKS, a imaju vozila sa srpskim tablicama. Izdavanje se vrši u montažnom objektu sa kosovske strane u neposrednoj blizini samog prelaza.

U opštinama na sjeveru, još uvijek se voze automobili sa dosadašnjim tablicama, a to su registracije iz centralne Srbije, srpske registracije gradova na KiM, i RKS. Ipak, građani su zbunjeni, a mnogi od njih i upadljivo iznenađeni “brzinom i lakoćom primjene novog dogovora”.

Kako je potvrdio kosovski MUP od juče, građani od danas mogu da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila na svim prelazima.

– Oni građani koji nastavljaju da voze na izlazu sa Kosova ka (centralnoj) Srbiji, mogu da koriste srpske tablice. Međutim, na ulazu i u saobraćanju unutar Kosova moraju da koriste privremene tablice RKS – navelo je ovo ministarstvo.

Privremene registarske tablice moraju da budu istaknute na vidljivim mjestima na automobilu i za ove tablice taksa iznosi pet evra a one važe 60 dana. Vozači istovremeno dobijaju sertifikat kao zamjenu za potvrdu o registraciji vozila.

Prihvati notifikacije