Banjaluka

Sprema li se smanjenje plata: Zakazan Kolegijum Skupštine grada, neće biti ni Stanivukovića, ni odbornika PDP

Predsjednik Skupštine Grada za sutra je zakazao Kolegijum Skupštine Grada Banjaluka sa jednom tačkom dnevnog reda, odnosno razmatranje Informacije o inspekcijskom nadzoru od strane budžetske inspekcije Ministarstva finansija Republike Srpske. Ovdje se radi o izvještaju budžetske inspekcije, koju je naručio predsjednik Skupštine Grada, a koji za cilj ima smanjenje plata u Gradskoj upravi.

bojan kresojević, gradski menadžer Banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Poručio je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević koji je rekao da ono što je dodatno problematično jeste činjenica da skupštinska većina, na čelu sa predsjednikom selektivno bira tačke koje će se naći na dnevnom redu.

– Svjedoci smo novog bahatog ponašanja predsjednika Skupštine Grada koje podržava i skupštinska većina. Sebi daju za pravo da tačke koje se kandiduju za dnevni red tretiraju kao švedski sto – dakle, uzmu tačke koje se njima sviđaju, a to su one koje za cilj imaju blokiranje rada Gradske uprave i blokiranje projekata. Sa druge strane, oni su pobrkali nadležnosti, jer Kolegijum Skupštine Grada za dužnost ima da, u skladu sa članom 31. poslovnika o radu Skupštine grada, razmatra predloženi dnevni red, utvrđuje dnevni red i da određuje termin održavanja sjednice – istakao je on.

Pročitajte još

Dodatno, naglasio je kako sa strane predstavnika Grada uvijek postoji raspoloženje da dostave bilo koju informaciju, te da o istoj diskutuju bilo gdje.

– Ovaj saziv Skupštine Grada je vanredan, dakle radi protiv građana i protiv napretka Banjaluke. Uporno odbijaju rješenje koje smo ponudili za Zavod za izgradnju, a koji poradzumijeva objedinjenu naplatu, koji za cilj ima da pomogne ovom preduzeću sa jedne strane, a sa druge da se smanji procenat bankarske usluge prilikom plaćanja računa. Moram da kažem da nije bilo komentara da li je ovu tačku potrebno izmijeniti, nešto dodati. Ova tačka je skinuta i nije razmatrana, te na ovaj način imamo grubo kršenje zakona o lokalnoj samoupravi, jer Skupština pokazuje da ometa rad drugog organa, u ovom slučaju Gradske uprave – rekao je Kresojević.

Naglasio je i to kako je prije više od 20 dana predložen Nacrt rebalansa budžeta Grada, te da mu nije jasno zašto se ova tačka ne razmatra.

– Ako nemamo Nacrt budžeta, ne možemo diskutovati ni o prijedlogu, a to je znak da je nekome cilj da Banjaluka ne ide naprijed. Još jednom ponavljam da je ovo selektivno postavljanje tačaka na dnevni red, te da se gradonačelnik, kao ni odbornici PDP neće pojaviti na sutrašnjem Kolegijumu. Koristim ovo kao svojevrsni apel prema građanima Banjaluke, ali posebno prema predsjedniku i odbornicima skupštinske većine da nemaju pravo da selektivno raspravljaju o tačkama koje oni odaberu. Potrebno je da raspravljamo o svim tačkama – istakao je on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije