Politika

PRIPREME ZA TEŽI SCENARIO Višković: Vlada RS uložila 100 miliona KM u zdravstvo tokom pandemije

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Vlada Republike Srpske uložila više od sto miliona KM u zdravstveni sistem tokom proteklih šest mjeseci borbe protiv virusa korona.

PRIPREME ZA TEŽI SCENARIO Višković: Vlada RS uložila 100 miliona KM u zdravstvo tokom pandemije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Učinićemo sve da pripremimo Republiku Srpsku i za najteži scenario koji bi, prema nekim procjenama, mogao da dođe za mjesec ili dva kada se virus korona pomiješa sa sezonsim gripom i kada se očekuje gora epidemiološka situacija, zbog čega moramo da napravimo kovid bolnice u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Foči – rekao je Višković, nakon posjete Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini, gdje je danas stiglo još 10 respiratora koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

On je naglasio da je ponosan što je Republika Srpska od pojave pandemije virusa korona u martu obezbijedila i pi-si-ar laboratorije u Bijeljini, Foči i Doboju, koje je prije toga imala samo Banjaluka u Institutu za javno zdravstvo i Kliničkom centru.

– Ovdje je ulagano i u martu, kada smo radili proširenje kapaciteta za kovid bolesnike. Nijednog momenta ni Bolnica u Bijeljini niti cijeli naš zdravstveni sistem nije bio u poziciji da bilo kojem pacijentu kaže da nema slobodnog kreveta, respiratora ili lijeka – istakao je Višković.

Premijer je zahvalio zdravstvenim radnicima Republike Srpske za sve što su u proteklih šest mjeseci borbe protiv virusa korona uradili za Republiku Srpsku i zdravlje njenih građana.

– Moramo svi da budemo odgovorni, to olakšava rad zdravstvenih radnika – poručio je Višković i naveo da liječenje jednog kovid pacijenta u zdravstvenom sistemu košta više od 2.000 KM po danu.

Dodao je da je epidemiološka situacija stabilna i pod kontrolom.

– Naš zdravstveni sistem nije preopterećen ni zatrpan, imamo dovoljno kapaciteta i sredstava – naveo je predsjednik Vlade i zamolio građane da se odgovornije ponašaju kako bi se i zdravstvenim radnicima omogućio odmor, nakon šestomjesečnog neprekidnog rada, pogotovo u kovid odjeljenjima.

Višković je rekao novinarima da ima dio građana koji se i dalje ponaša neodgovorno, te podsjetio na jučerašnje izmjene zakonskih rješenja koje omogućavaju da se više ne toleriše okupljanje 500 umjesto 50 ljudi na jednom mjestu, a da se za to samo plati samo novčana kazna.

– Sada će ići u prvoj varijanti zatvaranje na sedam dana, poslije toga 15 dana, a ako se ogluši, biće oduzimane i radne dozvole – najavio je premijer.

Nakon uručenja još 10 respiratora za bijeljinsku bolnicu, Višković je poručio da Republika Srpska ima dovoljno sredstava da spremno dočeka naredni period i moguće pogoršanje epidemiološke situacije.

Tokom posjete Bolnici “Sveti vračevi” premijer je obišao radove na adaptaciji zgrada za novu kovid bolnicu i polikliniku, razgovarao sa vršiocem dužnosti direktora Bolnice Zlatkom Maksimovićem i održao sastanak sa Kriznim štabom Bolnice.

Maksimović je u izjavi novinarima istakao da će Bolnica upotrijebiti sve snage i znanje u borbi protiv virusa korona, a istovremeno će nastaviti sa razvojem kvaliteta, kao što je planirani svakodnevni rad angio sale od naredne godine.