Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SPREMNI DA OBORE REKORD Za DAN SAMACA očekuju 500 miliona kupaca i NEVJEROVATAN PROFIT

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Kineski internet trgovac Alibaba danas će pokušati da obori prošlogodišnji rekord od 31 milijarde dolara u najvećoj 24-satnoj onlajn prodaji na svijetu, a u tom naumu pomoć će mu pružiti i američka pop zvijezda Tejlor Svift.

Ovogodišnji Dan samaca – neformalni potrošački praznik u Kini za koji se 2009. dosjetio prvi čovjek Alibabe Daniel Zang – dolazi u osjetljivom trenutku za kompaniju.

Naime, harizmatični osnivač Džek Ma u septembru je kormilo predao Zangu, a kompanija pokušava da dođe do 15 milijardi dolara kroz ovomjesečnu prodaju dionica na berzi u Hong Kongu, koji od juna potresaju sve masovniji politički protesti.

Dan samaca 11. novembra, vrhunac je potrošačke groznice koja Kineze “trese” već mesec dana. Alibaba je prošle godine na svojim platformama u tih 24 sata zabilježila prodaju u 30,8 milijardi dolara, daleko više od američkog pandana, Cyber Monday, koji je zaradio 7,9 milijardi dolara.

Dok je na prvom Danu samaca učestvovalo samo 27 brendova koji su nudili popuste, prošle godine je kineski trgovac vrijedan 486 milijardi dolara objavio saradnju sa 180.000 brendova iz više od 200 država. Ove će godine ljestivca će biti dodatno podignuta. Na ovom potrošačkom festivalu sada će učestvovati više od 200.000 robnih marki, a u ponudi će biti milion proizvoda više nego prošle godine. Kako prenosi Rojters, Alibaba očekuje učešće 500 miliona kupaca, 100 miliona više nego prošle godine.

Iako ove brojke izgledaju impresivno, pokazuju i drugu stranu medalje, a to je sve sporiji rast prodaje. Naime, od 2014. godine kada je zabilježen rast od 64 odsto, primjetno je postepeno smanjenje stope godišnjeg rasta koja se 2018. spustila na 27 odsto.

Dobro raspoloženje među kupcima trebalo bi stoga da podstakne pjevačica Tejlor Svift čiji posljednji album “Lover” u Kini obara sve rekorde. Svift će nastupiti kao glavna zvijezda gala svečanosti prilikom otvaranja Dana samaca.

Spomenimo da je Svift ranije ove godine nastupala i na Amazonovoj verziji jednodnevne onlajn prodaje, “Prime Day”. Inače, Alibaba je proteklih godina angažovala pop zvijezde Maraju Keri i Farela Vilijamsa.

(Poslovni.hr)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO