Magazin

SPRIJEČITE INFEKCIJE Zašto nije dobro da sjedite u mokrom kupaćem kostimu

Vrijeme je odmora, perioda kada posjećujemo bazene, more, razna kupališta. Damama je jako važno kakav tip kupaćeg kostima imaju na sebi, ali možda manje brinemo o tome šta nam može donijeti sjedenje u mokrom kupaćem kostimu.

banjalučko kupalište vrućica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Po izlasku iz vode, uglavnom legnemo da se sunčamo i odemo u kafić da popijemo omiljeni napitak. Ali da li prije toga promijenite donji dio kupaćeg kostima?

Ne zaboravite to da uradite jer predugo nošenje mokrog kupaćeg kostima može da dovede do gljivične infekcije vagine, piše “Piedmont”.

“Kupaći kostimi su savršeno mjesto za razmnožavanje bakterija. One se razvijaju na toplom i vlažnom okruženju i vrlo brzo se šire“, rekla je Tia Guster, akušer i ginekolog.

Pročitajte još

Šta je vaginalna gljivična infekcija?

Ona je prouzrokovana prekomjernim rastom gljivice kandida. Uzrokuje da koža na i oko vulve postane crvena, počinje da svrbi i postaje upaljeno mjesto, a isto tako može biti praćena sekretom. Njoj su više podložne trudnice, gojazne dame kao i one koje imaju dijabetes ili su imunokompromitovane.

Kako da se izliječi?

Infekcija je, nažalost, veoma česta ali na svu sreću možete brzo i da se riješite problema. To najčešće može da znači konzumaciju lijekova u trajanju od jednog, tri ili sedam dana, u zavisnosti šta od toga šta ginekolog propiše i u odnosu na to koliko je infekcija ozbiljna, prenosi Ona.

Ovo su savjeti kako da spriječite infekciju:

Kao prvi i osnovni savjet – presvucite se kada ste na šetalištu i ne izležavajte se u mokrom kostimu.

– Nosite široku i lepršavu odjeću, posebno ako ispod toga nosite kupaći; omogućite koži da diše.

– Odaberite kupaći kostim sa zaštitom od vlage i koji mogu da uklone vlagu sa kože i tako je iznesu na površinu kupaćeg dok ne ispari.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu