Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SPRIJEČITI DA BANJALUKA POSTANE DRUGI ČERNOBIL“ Iz PDP apeluju na gradske vlasti da zaustave katastrofu

Politika
Autor:

Foto: PDP Banjaluka/RAS Srbija

Gradski odbor Partije demokratskog progresa sa užasavanjem je primio vijest da je dio zemljišta u Poslovnoj zoni Incel u Banjaluci zagađen veoma radioaktivnim materijalima koji mogu imati devastirajuće posljedice za generacije Banjalučana.

Za opasno ulje čija litra može da uništi sav biljni i životinjski svijet ako dođe do Vrbasa, prvi je pisao naš portal, ali ni nakon nekoliko objavljenih teksova konkretnih poteza nadležnih još nema.

– Potvrđeni rezultati analiza obavljenih od strane Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske veoma jasno su potvrdili da je dio zemljišta u Banjaluci u katastrofalnom ekološkom stanju, te da posljedice po život i zdravlje naših sugrađana mogu biti dramatične – saopštili su iz ove partije.

PDP: Nisu sposobni

Dodaju da posebno boli što gradske vlasti, predvođene gradonačelnikom Igorom Radojičićem, nisu sposobne da vrate dostojanstvo građanima Banjaluke obezbjeđenjem uslova za razvoj privrede i borbu protiv siromaštva.

– Ne samo da nisu učinile ništa kako bi vratile dostojanstvo Banjalučana i ne samo da nemaju nikakvu ideju u kojem pravcu da razvijaju naš grad, nego je sad pređena i ona posljednja, crvena linija jer je za vrijeme njihovog mandata u bezbjednosnom smislu Banjaluka pretvorena u Bejrut, a u ekološko-zdravstvenom u Černobil – navode oni.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Gradski odbor PDP traži da se gradonačelnik mane svojih zakašnjelih postpubertetskih kompleksa i skine bajkerske uniforme, da prestane sa slikanjem selfija i da konačno počne da radi posao za koji je skupo plaćen novcem siromašnih građana – navodi se u saopštenju.

Dodaju da u tom smislu, traže da odmah odgovori javnosti šta je tačno preduzeo kako bi se ova ekološka katastrofa sanirala i kako bi se smanjile štetne posljedice po zdravlje Banjalučana.

– Ako nije sposoban da to učini, mora da podnese momentalnu i bezuslovnu ostavku, jer se pokazao nedostojnim da vodi računa o bezbjednosti i zdravlju svojih sugrađana, a što mu je prvi i osnovni zadatak – navode oni.

Gradski odbor PDP će sa svoje strane da kontaktira sve relevantne međunarodne institucije i nadležna tijela koja vode računa o ovakvim ekološkim tragedijama, te će, kako navide, učiniti sve što je u njihovoj objektivnoj moći kako bi smanjili štetu načinjenu zdravlju  ljudi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO