Društvo

Spriječiti težu formu bolesti i smrt: Poziv za hronične bolesnike, RVI i osobe sa invaliditetom da se vakcinišu

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo RS pozivaju osobe sa hroničnim oboljenjima ili stanjima koja predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme bolesti, komplikacija ili smrtnog ishoda, ratne vojne invalide, te osobe sa invaliditetom, a koje imaju mjesto prebivališta u Srpskoj, da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv kovida 19.

Spriječiti težu formu bolesti i smrt: Poziv za hronične bolesnike, RVI i osobe sa invaliditetom da se vakcinišu
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

U skladu sa ovim pozivom, osobe koje žele da ostvare mogućnost imunizacije protiv kovida 19, radi evidentiranja treba da se jave timovima porodične medicine.

– Među hroničnim oboljenjima/stanjima koja predstavljaju povećan rizik za kovid su: hronična bolest pluća (astma, bronhiektazije, hronična opstruktivna bolest pluća, cistična fibroza, intersticijalna bolest pluća, plućna hipertenzija), imunokompromitovane osobe (HIV, maligne bolesti, stanje nakon transplantacije organa/tkiva, primarne imunodeficijencije), dijabetes melitus tip 1 ili 2. Tu su i kardiovaskularna oboljenja (kao srčana insuficijencija, koronarna arterijska bolest, kardiomiopatija, hipertenzija), hronična bolest bubrega (uključujući osobe na hemodijalizi), hronična bolest jetre, neurološka stanja (multipla skleroza, Parkinsonova bolest, miastenija gravis, bolest motornih neurona) demencija, Down sindrom, moždani udar/cerebrovaskularne bolesti, gojaznost (BMI veći od 30) talasemija, anemija srpastih ćelija – saopštili su iz MZSZ, uz napomenu da navedeni redoslijed oboljenja/stanja ne označava stepen rizika bolesti/stanja.

– Vakcinacija navedenih prioritetnih grupa stanovništva biće organizovana u nadležnim domovima zdravlja, što su pojedini domovi zdravlja u RS već počeli da sprovode. Dinamika vakcinacije zavisi od organizacije rada zdravstvene ustanove, strukture populacije, odnosno brojnosti prioritetnih grupa, isporuka vakcina. Takođe, vakcinacija za osobe iz ovih kategorija stanovništva koje su registrovane u privatnim timovima porodične medicine, biće organizovana u domu zdravlja u gradu/opštini u kojem se privatna ambulanta nalazi. Biće organizovana tako da privatna ambulanta porodične medicine prikupi podatke građana koji se prijave u skladu sa ovim pozivom i dostavi ih nadležnom domu zdravlja – ističu u MZSZ.

Domovi zdravlja u RS u obavezi su da prihvate i prijave osobe koje nisu registrovana u timovima porodične medicine u Srpskoj, a imaju prebivalište na teritoriji opštine ili grada za koju je dom zdravlja nadležan.

Građani koji izraze interesovanje za vakcinaciju u skladu sa ovim pozivom, u narednom periodu biće pozvani na vakcinaciju od strane nadležnog doma zdravlja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu