Politika

"Sprovesti istragu i formira predmet protiv Šmita" Nešić predao dokumentaciju Tužilaštvu BiH

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić predao je danas Tužilaštvu BiH dokumentaciju koja potvrđuje da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i izrazio očekivanja da će Tužilaštvo formirati predmet protiv Šmita i upoznati javnost o rezultatima istrage.

Nenad Nešić ispred Tužilaštva BiH
FOTO: SRNA

Predao sam Tužilaštvu sve prikupljene informacije koje su mi dostavile bezbjednosne agencije koje se nalaze u sastavu Ministarstva bezbjednosti o Šmitu, koji se nalazi na teritoriji BiH, i o njegovoj naoružanoj pratnji, o svim nezakonitostima koje su radili od trenutka stupanja na teritoriju BiH – rekao je Nešić novinarima.

On očekuje da će napokon neke stvari istjerati na čistac, da će Tužilaštvo pokazati da li radi u skladu sa pravom i zakonom, da li postupa po dokazima relevantnih institucija BiH ili je “fontana želja i ispunjava želje jednom nelegitimnom gospodinu koji se zove Šmit”, koji se nelegitimno predstavlja za visokog predstavnika i koji je potpuno nezakonito obavlja tu ulogu.

Pročitajte još

Šmit, prema svim dokazima koje smo mi do sada prikupili, a nastavićemo i dalje da radimo u tom pravcu, nije legitiman visoki predstavnik u BiH – naglasio je Nešić.

On je pojasnio da je danas predao dokumentaciju, nakon što je iz medija čuo da Tužilaštvo nije zaprimilo niti dobilo bilo kakvu informaciju o boravku Šmita na teritoriji BiH.

– Zaista me to iznenadilo jer sam očekivao da će Tužilaštvo nakon moje konferencije za novinare po službenoj dužnosti formirati predmet pod nazivom “Kristijan Šmit” – istakao je Nešić.

Nešić je ranije pozvao Tužilaštvo BiH da hitno sprovede istragu o nelegalnom i lažnom predstavljanju Šmita kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnost.  

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu